Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČIŠČENJE PORTFELJA

Zaba prodala još 3,34 mlrd. kn lošeg duga češkoj APS Delti

Zagrebačka banka
Željko Lukunić/PIXSELL
23.05.2017.
u 19:00

UniCreditov direktor za srednju i istočnu Europu Carlo Vivaldi najavio je da će u ovoj godini nastaviti s čišćenjem loših kredita

Zagrebačka banka prodala je 3,34 milijarde kuna loših kredita češkom investicijskom fondu APS Delta kojemu su početkom godine već prodavali teško naplativa potraživanja.

Obavijest o tome naveli su na svojoj web stranici, na stranici Zagrebačke burze i Hanfe, kao povlaštenu informaciju za investicijsku javnost, a osim činjenice da su posrijedi plasmani stanovništvu i poslovnim subjektima za čiju su prodaju dobili pozitivno mišljenje HNB-a, nisu precizirali nikakve druge detalje.

Na upit o planovima za daljnje čišćenje portfelja također nisu bili raspoloženi otkrivati nove informacije, no na nedavnoj EBRD-ovoj konferenciji UniCreditov je direktor za srednju i istočnu Europu Carlo Vivaldi najavio da će ove godine nastaviti s prodajom NPL-ova (non performing loans), nakon što su ih lani počeli čistiti u većoj mjeri.

– Apetit za kupnjom kod investitora je velik i to je dobar znak za zemlju. Cilj nam je pasti ispod deset posto loših kredita u svim zemljama regije i Hrvatskoj – izjavio je tada Vivaldi.

Potvrdio je i prognozu da će udio loših kredita u hrvatskom bankarskom sektoru ove godine zbog izloženosti Agrokoru vjerojatno rasti, no već bi se dogodine mogao smanjiti. Zaba je u prvom kvartalu izdvojila 800 milijuna kuna rezervacija za loše kredite i zbog toga završila u gubitku od 167 milijuna kuna.

Kupac lošeg portfelja APS Delta u vlasništvu je APS Holdinga koji u Hrvatskoj nema svoju podružnicu, no vjerojatno je prije zaključenja ugovora bio raspisan međunarodni natječaj. Dosad je loš portfelj hrvatskih banaka najviše otkupljivala norveška grupacija B2Holding i hrvatska podružnica EOS Matrixa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije