Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisnici kredita

Umirovljenički krediti i do 84. godine

mirovina, penzija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
04.04.2017.
u 07:35

Umirovljenici su poznati kao uredni platiše koji prvo podmire kreditne obveze i režije te žive od onoga što im ostane

Korisnik kredita u Hrvatskoj u trenutku otplate može imati čak 84 godine! Kredite umirovljenicima s otplatom do tako pozne dobi nudi Zagrebačka banka, dok su ostale banke granicu postavile najčešće između 72 i 78 godina. Moglo bi se reći da je potez hrabar, s obzirom na to da je prosječna životna dob u Hrvatskoj gotovo deset godina kraća i iznosi 75,99 godina, točnije za muškarce 72,38 godina, a za žene 79,9 godina.

Dobna ravnopravnost

S druge strane, bez obzira na to što banke načelno ne traže posebne instrumente osiguranja za najstarije klijente, poznato je da u slučaju da ne dožive otplatu kredita, dug ostaje nasljednicima. Ipak, neke banke za otplatu nakon navršenih 65 godina traže uključenje dodatnog sudionika u kredit – kreditno sposobnog jamca ili, u blažim slučajevima, policu osiguranja. S obzirom na to da bi Ustav deklarativno trebao jamčiti i dobnu ravnopravnost, načelno ograničenje ne bi smjelo ni postojati. Kreditne politike prema umirovljenicima u Hrvatskoj su ponajprije uvjetovane činjenicom da su oni nesumnjivo najuredniji platiše, a i ne vlada baš neka pomama za kreditima. Banke također načelno tvrde da ne traže niti drukčije instrumente osiguranja s obzirom na dob dužnika, no uvjeti se razlikuju s obzirom na vrstu kredita. Tako je i u Zabi kraća maksimalna dob otplate za stambeni kredit i ona iznosi 65 godina. Erste dopušta da njegov korisnik kredita u trenutku otplate bude star najviše 78 godina i poslije Zabe je po tom pitanju najfleksibilniji, a zahtjev se može predati i online. Uvjet je mirovina veća od 1500 kuna, koliko traži i Splitska banka. U HPB-u je maksimalna otplatna dob za umirovljenički kredit 75 godina, a premda regularno traži da maksimalna dob u trenutku otplate gotovinskih i stambenih kredita bude najviše 65 godina, RBA kod stambenjaka uz prilaganje dodatnih instrumenata osiguranja, policu osiguranja za slučaj smrti ili solidarnog jamca, radi iznimku i granicu pomiče na 75 godina – maksimalnu dob i u PBZ-u.

I stambeni kredit do 75.

OTP je s obzirom na dob najrestriktivniji u instrumentima osiguranja – njegov dužnik ne smije biti stariji od 71 godinu u trenutku plaćanja zadnjeg anuiteta. Točnije, može imati 70 godina i 11 mjeseci, a jedina je opcija za rastezanje do 75. godine osiguravanje novog sudionika u kreditu – najmanje jednog kreditno sposobnog jamca. Za razliku od drugih, tu mogućnost nudi i za stambene kredite.  

>> Fiksirajte kredite dok se može, kamate rastu od 2018.   

>> Građanima novac EU na kapaljku! Prolaze samo spretni poduzetnici

Ključne riječi

Komentara 7

TM
tony_montana
08:55 04.04.2017.

naravno, a uz simboličnu dvoznamenkastu kamatu, pod jamstvo morate ostaviti nekretnine koje vrijede najmanje deseterostruko od iznosa kredita. naravno procjena banke za tu istu nekretninu biti će 60% vrijednosti kredita. uz kredit dobijete i eutanaziju u paketu.

PV
prcko.vitamincic
09:40 04.04.2017.

Želio bih upotrijebiti riječ lešinari, ali bi time uvrijedio rod ptica.

AO
ante.oreskovic75
07:54 04.04.2017.

Svakako oni koji imaju ispod 2000 mirovinu.Raduju se i glupostima večernjeg!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije