Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za sretne i zdrave kokoši nesilice ulažu pet milijuna eura

Zagorski purani ne podnose ograde, a kako ih je najbolje držati, znaju uzgajivači iz Lepoglave
08. travnja 2012. u 10:00 6 komentara 206 prikaza
Moja zemlja naslovnica
Foto: VL

U utorak, 10. travnja, na kioske stiže novi broj Moje zemlje, mjesečnika o poljoprivredi Večernjeg lista na čak 92 stranice. U novom broju donosimo priču o jednom od najuspješnijih hrvatskih maslinara, Sandiju Chiavalonu iz Vodnjana. Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih maslinara za Moju zemlju ispričao je o svojim počecima i uspjehu na svjetskim tržištima. Mnogi stanovnici Hrvatske vole svinjsko meso, ali uzgajivačima ne cvjetaju ruže.

Istražili smo što se događa na tržištu i što je potrebno da hrvatsko svinjogojstvo postane snažno uoči ulaska u Europsku uniju. Za Europsku uniju spremne su kokoši nesilice s farme u Daruvaru gdje ih drže na podni način, izvan kaveza, prema standardima koji će biti obavezni u EU tek od 2015. godine. Tvrtka koja već ima standarde koji nemaju mnogi, još planira uložiti pet milijuna eura za kvalitetnije držanje kokoši.

Zagorski purani su perad koja ne podnosi ograde, a kako ih je najbolje držati, za Moju zemlju objašnjavaju nam uzgajivači iz Lepoglave. Osim ovih priča, donosimo vam analizu povučenih sredstava iz pretpristupnih fondova EU, brojne savjete o zaštiti poljoprivrednih kultura te puno drugih priča iz hrvatske poljoprivrede. Sve to za 19,99 kuna od utorka, 10. travnja.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Ringo:

    Od 2015. jaja će biti najmanje dvostruko skuplja. Pošto se sad drže na tri kata u kavezima trebat će 3x veći objekti + velike količine piljevine po podu koja se sad ne upotrebljava.

  • immortella:

    Kad će vratiti uloženo: to je 35 milijuna jaja! Koliko kokošiju moraju imati i koliko ih hraniti (a i hrana košta) da bi vratili ulog? Meni se ovo čini iracionalno!

  • Tata Vijolata čudo jadno:

    Za zagorske (i ostale pure) zakon su koprive i ispaša. Tako uzgojeni purani ne rastu brzo ali imaju i kvalitetu i cjenu janjetne.