Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba kupovne moći prema pojedinim kategorijama proizvoda

Za prosječnu plaću Slovenci si priušte mnogo više od Hrvata

kupovina
Boris Ščitar
17.09.2009.
u 21:30

Kad se usporede prosječne plaće i cijene u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, razlike u cijenama ne izgledaju dramatično.

Prosječna hrvatska plaća vrijedi 453 litre piva ili 306 kutija cigareta, njome se mogu platiti 472 tube paste za zube, 73 kilograma kave ili 302 kilograma deterdženta za rublje.

Plaća nerealan pokazatelj
Prosječan Hrvat svojom plaćom od 730 eura može kupiti samo malo više pasta za zube od svojih susjeda, ali Slovenci si pri kupnji gotovo svih ostalih proizvoda mogu priuštiti više uza svoja 922 eura prosječne plaće.

Bosanskohercegovački kupac najbolje u regiji prolazi pri kupnji cigareta – za prosječnu plaću od 407 eura može kupiti čak 458 kutija cigareta. Međutim, prema podacima iz Nielsenova panela maloprodaje, koje je objavio portal jatrgovac, kupovna moć pojedine zemlje u regiji najbolje se može ilustrirati po kategorijama proizvoda.

To je bolji pokazatelj od izdvojenih tvrdnji poput “prosječna je plaća u Sloveniji 25 posto viša nego u Hrvatskoj” ili “pivo u nas dvostruko je skuplje nego u Srbiji”. Puka usporedba cijena na ovako različitim tržištima nema realne osnove, jer kad se usporede odnosi prosječnih neto plaća i cijena u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, vidljivo je da se kupovna moć bitno razlikuje od zemlje do zemlje. Tada ni razlike u cijenama ne izgledaju toliko dramatično.

Podaci iz Nielsenova panela govore da su cijene u Hrvatskoj slične onima u Sloveniji, tek od desetak do dvadesetak centi niže za pivo i cigarete, pola eura za pastu za zube, ali zato zamjetno više za kilogram kave; dok u Sloveniji kilogram aromatičnog napitka s kofeinom stoji u prosjeku osam i pol eura, u Hrvatskoj je ta cijena viša od deset eura (10,1).

Očekivano, deterdženti, paste za zube, pivo i slične visokoobrtajne kategorije proizvoda jeftinije su u naših istočnih susjeda. Primjerice, dok u nas kilogram deterdženta za pranje rublja stoji u prosjeku 2,4 eura, u BiH je to 1,5, a u Srbiji 1,4 euro. Kava je u BiH osam eura, u Srbiji, gdje je prosječna plaća 348 eura, 7,8 eura.

Upola jeftinija pasta
Pasta za zube u Srbiji u prosjeku stoji upola manje nego u nas, 1,1 euro. Bosanci kavu plaćaju po osam, Srbi 7,8 eura za kilogram. Cigarete su im oko euro, a u RH i Sloveniji su oko 2,5 eura.

Prosječan Hrvat sa svojom plaćom može kupiti tek nešto više pasti za zube od svojih susjeda, a u svakodnevnoj kupnji prosječan Slovenac će sebi gotovo uvijek moći priuštiti više, što znači da naši zapadni susjedi imaju veću kupovnu moć i bolji životni standard.

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
22:05 17.09.2009.

prije svega treba u hrvatskoj stvoriti uvjete da prosječna plaća poraste a uvjeta nema. Slovenci su restruktuirali svoja poduzeća i nisu ih prodavali kao ni resurse od općeg državnog interesa već su ulagali u razvoj postojećeg. u hrvatskoj je druga slika, popljačkana su poduzeća, prodana stranim hohštaplerima kojima je bio u interesu samo profit uz što manji trošak (i manje plaće) i doveli smo se u fazu kada da bi bili konkurentni moramo raditi za znatno niže plaće, uz traljavu politiku plaće se dodatno obezvrijeđuju a Hrvatska privreda i resursi se još više uništavaju i prodaju. jedini interes ove vlade je uništiti što više kako bi to prodali u bescijenje stranim gospodarima. Tome treba reći stopp!!

OB
-obrisani-
23:21 17.09.2009.

Lako Slovencima! Oni ne placaju struju (kradu nasu) Oni ne kupuju hranu (kradu nasu ribu) Oni ne trebaju raditi za novac (nas su opljackali) ...

MM
Mladen Miletić
22:16 17.09.2009.

302 kilograma deterdženta za rublje. Bolesne uspopredbe bolesnih. Šta je sa usporedbom kruhom mesom cijenom stana i prijevoza i ostalih živežnih potrebština i koliki je njihov Hrač ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije