Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada odgodila povišenje trošarine - gorivo sutra ipak ne poskupljuje

Vlada je produžila rok stupanja na snagu Uredbe o visini trošarine na motorni benzin i plinskog ulja s 10. na 24. srpnja
09. srpnja 2012. u 15:16 62 komentara 7 prikaza
'gorivo'
Foto: ''

Iako su se pojavile neslužbene informacije kako bi cijene goriva od utorka trebale ponovno porasti, Vlada je danas na telefonskoj sjednici produžila rok stupanja na snagu Uredbe o visini trošarine na motorni benzin i plinskog ulja s 10. na 24. srpnja.

Vlada je odluku donijela "uvažavajući uočene poremećaje na tržištu naftnih derivata i s time u vezi trend kretanja cijena naftnih derivata".

Podsjetimo, Vlade je na prošloj, u četvrtak održanoj sjednici donijela odluku o povećanju trošarina za 15 lipa po litri goriva. Tada je također najavljeno kako će cijene goriva pasti za 30 lipa te da će benzin, unatoč trošarinama, biti 15 lipa jeftiniji nego dosad.

 

Vladina najava o povećanju trošarina na naftne derivate, bez obzira na odgodu te odluke sa 10. na 24. srpnja, je neopravdana, tvrdi HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač.

  - HDZ je, i kada su prije nekoliko mjeseci znatno porasli svi parametri koji utječu na cijenu goriva, tražio da se vidi može li se još smanjiti trošarina, ali vidimo čim je došlo do blagog smanjenja cijena naftnih derivata odmah su se požurili povećati trošarine. To znači samo da je cilj ove Vlade napuniti proračun, očigledno da i to ne ide onako kako su priželjkivali unatoč povećanju PDV-a na 25 posto, pa jednostavno traže prostor i način gdje god mogu da uberu koju kunu više za sam proračun – smatra Popijač te dodaje kako ne zna na osnovu kojih parametara je Vlada uopće procijenila da će cijene goriva padati, jer ne postoji ni jedan element koji je ukazivao da će se dugoročno nastaviti taj trend. 

- Vidimo da su žarišta koja uzrokuju povećanje cijene nafte i dalje prisutna i zaista je bilo potpuno nesmotreno, a vidimo sada i odgađaju to povećanje, računati da će se trend pada cijena naftnih derivata i nastaviti. To samo znači da pored interesa i želje da se puni proračun ne postoji niti jedna druga relevatna komponenta rada ove Vlade – prozvao je Popijač vladajuće. Novinare je zanimalo što misli o prošlotjednoj poprilično samouvjerenoj izjavi prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da u Ministarstvu gospodarstva imaju formulu po kojoj znaju da će padati cijena goriva. - To je potpuno besmisleno, nema on nikakvu formulu, to da će se znati po kojoj formuli se računaju cijene naftnih derivata. Svi naftni stručnjaci i oni koji se bave time, nisu imali ni jedan relevantan podatak niti naznaku da bi do takve stvari moglo doći. Jedino je on naravno vjerojatno iz čistih populističkih razloga tako samouvjereno nagovještavao da će cijene goriva padati, međutim vidimo da ga je već prvi tjedan ta činjenica demantirala jer će cijene goriva rasti. To će dalje varirati, i ako će i biti manjih oscilacija prema dolje sasvim sigurno to neće biti trajan trend, gorivo će i dalje ići naprijed – uvjeren je Popijač.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • mikrogrizzly:

    Kao što reče Čačić: Vlada je tu nemoćna!

  • lukarak:

    Trosarina je 15 lipa, ali i na trosarinu ide PDV, pa onda se zapravo to povecava na 18-19 lipa, pa je to zapravo 10.26-10.27

  • dado790:

    ma katastrofa neka bude gorivo i 20kn litra , možda se onda Hrvatski narod digne i kaže dosta je bilo kumunističko lopovskog terora,i sruši sve vlasti u Hrvatskoj