Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Viceguverner Odak očitao bukvicu bankarima

Nadam se da će banke pokazati veću živahnost u rješavanju loših kredita jer o tome ovisi i rast gospodarstva, rekao je Odak
13. listopada 2017. u 08:50 1 komentara 640 prikaza
Damir Odak
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Dok je lajtmotiv Dana hrvatskih financijskih institucija koje organizira HGK lani bila najava porezne reforme, jučer su u fokusu bili loši krediti i njihov utjecaj na gospodarski rast. Viceguverner HNB-a Damir Odak ustvrdio je u raspravi o gospodarskim trendovima i kvaliteti plasmana da, iako po bruto poziciji imamo jednu od najvećih stopa neprihodujućih kredita u EU, prosječna adekvatnost kapitala od 23% jamči da banke mogu ispuniti sve regulatorne zahtjeve.

Zagreb: Na Trgu bana Josipa Jelačića otvorena 20. akcija Kupujmo hrvatsko Luka Burilović: 'Svako dijete danas zna za akciju 'Kupujmo hrvatsko''

– No, ako više ne predstavljaju bitan teret na razini bankarstva, ne znači da ne predstavljaju teret na razini gospodarstva. Nadam se da će banke pokazati malo veću živahnost da pomognu rješavanju loših kredita jer o tome ne ovisi samo njihova zarada, nego i rast gospodarstva. I konačno, banke mogu zaraditi samo onoliko koliko im gospodarstvo može platiti – istaknuo je Odak i dodao da im trenutačni višak kapitala omogućava generiranje 700 milijuna do milijardu kuna novih kredita građanima i poduzećima.

– Razina likvidnosti u bankama na razini je 7% BDP-a. Znači – što god da plasiraju bolje je od ovog što rade – poručio je supervizor, ali i poentirao da zbog velikog troška kamate kreditni rast može biti i faktor usporavanja rasta gospodarstva. – Stopa rasta od 3% posto uz stagnaciju kreditnog portfelja čini mi se kao bolji ishod nego uz stopu rasta kreditnog portfelja od 10% – kaže viceguverner.

Hrvoje Stojić, voditelj ekonomskih istraživanja Addiko banke, požalio se na plitko tržište otkupa loših kredita u koje je, smatra, potrebno uključiti i nebankarske financijske institucije; private equityje, fondove rizičnog kapitala, osiguravatelje i poboljšati stanje u pravosuđu. No, na njegovu ideju o formiranju neke vrste javnog sustava za rješavanje neprihodujućih kredita banaka koja bi poslužila u eventualnoj krizi, viceguverner je bio rezolutan: – U ovom trenu ne vidim nikakva razloga da se ikakva javna sredstva izdvoje za to!

hrvoje stojić Addiko Banka Tržišta već proglasila povećanje hrvatskog rejtinga za stupanj-dva Ilustracija Naplata dugova Banke utjerivačima prodale milijardu kuna duga građana građevinski otpad UPOZORENJE EK Građevinski otpad mora se gospodarski iskoristiti

 

 

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Avatar Anemični guzonja
    Anemični guzonja:

    Čudne izjave od Čudnoga čovjeka..Gdje živi taj gospodin, u kojoj državi? D li Čudnoga treba čitati da se banke trebaju rješavati loših plasmana a one to neće..? Bankama treba crtati što one trebaju raditi..? Ali možda Čudni misli da bankama ... prikaži još!a ne trba crtati, nego im treba kao u dobrom starom socijalzmu narediti kako da rade i što trebaju raditi...Na fin način mu to kaže i Hrvoje Stojić, tržište je plitko, ne ide to baš po dekretima. Ali kadije te tuži, kadija ti sudi. PS: toplo molim Savjet HNB-a da g. Čudnom odobori povećanje plaće i pojačaju mu se devizne dnevnice na 180 dana u godini kao i njegovom šefu tako da ode do dućana i kupi si pjenu za brijanje, britvicu, losion..pa da malo za promjenu brije po sebi. Aujedno se i malo se uljudi prije slikanja po novinama..