Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANOVI

Uz LNG, Katarci zainteresirani i za kupnju Ine

ivo josipović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.12.2013.
u 15:38

Poslovnjaci iz Katara pokazali su interes za dionice u vlasništvu države, ali i za MOL-ove, budu li ih Mađari prodavali

Katarci su zainteresirani za Inu i predlažu dubinsko snimanje hrvatske naftne kompanije! Iako zbog osjetljivosti odnosa među najvećim dioničarima nitko iz hrvatskih vlasti tu informaciju službeno ne želi potvrditi, ozbiljan interes, kako iz pouzdanih izvora doznaje Poslovni dnevnik, katarski su ulagači iskazali hrvatskom ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku za višednevnog posjeta katarske gospodarske delegacije na čelu s ministrom energetike i industrije Mohammedom bin Salehom al-Sadom. U delegaciji je, među ostalim, bio i glavni izvršni direktor katarske naftne tvrtke Quatar Petroleum International Nasser bin Khalil al-Jaidah.

Pozitivni dojmovi

– Na katarske je kolege Hrvatska ostavila pozitivan dojam, a jako ih je zainteresirala i moguća prodaja dionica Ine – kaže naš sugovornik, dodajući kako u ovom trenutku interes potencijalni kupci iz Katara imaju i za dionice koje u svom portfelju još uvijek ima država, no zainteresirani su i za dionice mađarskih vlasnika, bude li doista MOL prodavao svoj udio kao što najavljuje u slučaju da se pregovori s državom ne završe do Nove godine.

Zainteresirani su za sve mogućnosti, i za kupnju manje od 50 posto Ininih dionica, i za 51 posto, kao i za 75 posto, no u svakoj od tih opcija i uvjeti kupnje su naravno različiti, a posebice u uvjetima aktualnih vlasničkih relacija, dodaje naš sugovornik. Zanimljiv detalj koji se čuje iz dobro informiranih izvora jest i da je temu Ine s hrvatskim vlastima pokrenula katarska strana te da su za razgovor o potencijalnom ulasku u Inu bili jako dobro pripremljeni i upoznati s Ininim poslovanjem i svim aktualnostima u toj kompaniji. Ina bi, uz LNG terminal, bila dodatna važna karta za katarski gospodarski ulazak u EU.

Dobar znak

No, o daljnjim koracima u slučaju Ine predstoje nužno novi razgovori Vlade i MOL-a. Vlada još čeka MOL-ovo očitovanje koliko je doista ozbiljan u namjeri prodaje Ininih dionica. Prošli mjesec iz mađarskih se krugova proširila vijest o otpočinjanju pregovora o prodaji Ininih dionica ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft. No, dubinskom snimanju u svakome od ovih slučajeva, i s Rusima i s Katarcima, ne može se pristupiti bez kompromisa glavnih dioničara, odnosno o tome se mora odrediti i Nadzorni odbor. Zasad je, međutim, i samo iskazivanje interesa za hrvatsku kompaniju dobar znak.

Komentara 6

BF
brkonja fra brkati
16:34 07.12.2013.

Iza ovih zatucanih vehabija,koji financiraju islamske radikalne ljudoždere ( vidi u Siriji),stoji SAD i njegove multikorporacije.Ovo je antispin da se zaustavi suradnja sa Rusima glede Južnog toka. Ta je ultra radikalna islamskadržava sramota glede ljudskih prava i trebala bi bitii pod sankcijama UN.

JO
jožek2
16:02 07.12.2013.

I kad bude sve spremno i dogovoreno za realizaciju pojaviti če se opet neki Sanader i sve zaustaviti i odbaciti samo zato što je to ugovorio Sdp - e sa koalicijskim partnerima, kao što je odbacio dogovoreni Ruski maftovod i plinovod i te državi oduzeo oko milijarde eura godišnje čiste zarade, hvaa njemu i njegovoj stranci koja ga tada podržala.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
19:23 07.12.2013.

Naši političari izgleda nisu ništa naučili iz problema kojih imamo s mađarima i inom, danas je važno biti u svim područjima neovisan, a posebno u energetici, pa ne možemo sve prodati, to je samo znak nesposobnosti, nije istina da takva jedna firma ne može poslovati s dobiti. Imamo milijun primjera, recimo nakon prodaje hrvatskog telekoma njemcima T-comu, oni su u roku od 3 godine isplatili svoju investiciju i od onda zarađuju na hrvatskom tlu, tko bi normalan to napravio, raditi sam protiv sebe i svog naroda, a svi šute i ne dižu svoj glas, oni koji bi prvi to trebali, saborski zastupnici koji primaju velike novce kako bi zastupali hrvatski narod. Stranac dođe i on vodi igru, o cijeni, o zaposlenima itd. Pa dok nismo imali druge operatere vladao je monopol t-coma. Najlakše je prodati, to je lakši put, kratkoročno puno donosi, a dugoročno nas osiromašuje, ne samo to, nego i prodaja cesta, i HPB i CO...... Ali ne vrijedi glupom čovjeku argumentirati ništa, kad on sluša samo sebe, a razum ostao negdje u mladosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije