Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prešli tri bilijuna dolara tržišne kapitalizacije

Uspon Applea ili koliko je burza odvojena od ekonomske stvarnosti

FILE PHOTO: The Apple Inc. logo is seen in the lobby of New York City's flagship Apple store
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
1/3
07.01.2022.
u 17:54

Od 45 analitičara koji prate tu dionicu, njih 35 preporučuje kupnju, a dvojica prodaju

Manje od 16 mjeseci trebalo je Appleu da svojoj burzovnoj vrijednosti nadoda još bilijun dolara što dovoljno govori koliko su dionička tržišta trenutno odvojena od ekonomske realnosti. Američka tehnološka kompanija prvog trgovinskog dana u 2022. još je jednom ušla u burzovnu povijest: postala je prva kompanija na svijetu kojoj je uspjelo dosegnuti tri bilijuna dolara tržišne kapitalizacije.

Podsjetimo, Apple je u kolovozu 2018. godine postao prva kompanija u modernoj povijesti koja je prešla bilijun dolara, a dvije godine kasnije uspjela je prva prijeći i granicu od dva bilijuna dolara.

Elitna šačica

Vrlo je malo kompanija na svijetu koje vrijede i više od bilijun dolara, a uz iznimku saudijskog naftaša Aramca, sve su iz SAD-a i bave se tehnologijom. Više od bilijuna vrijede Tesla i Amazon, Aramco se kreće se oko dva bilijuna, a Microsoft je na 2,5 bilijuna dolara. Cijena Appleovih dionica 3. siječnja je dosegla 182,86 dolara što je bilo dovoljno da se Apple i treći put upiše u povijest. Od 15. studenog 2021. godine Apple je podebljao tržišnu kapitalizaciju za 500 milijardi dolara, navodi Financial Times.

Prošle godine dionica Applea dobila je na vrijednosti više od 30 posto, bolje od indeksa S&P 500 koji je lani ojačao za četvrtinu. Kompanija u široj javnosti najpoznatija po iPhoneu relativno je bezbolno prošla kroz lanjsku krizu s nestašicom elektroničkih komponenti, a početkom prosinca dionica je dobila dodatni vjetar u leđa nakon što su analitičari Morgan Stanleyja povećali ciljanu cijenu i idućih 12 mjeseci na 200 dolara. Po njihovom mišljenju, tržište još nije uračunalo u cijenu očekivano lansiranje Appleovih uređaja za proširenu i virtualnu stvarnost.

Rejtinška agencija Moody's u prosincu je također povećala rejting kompanije na razinu AAA, pa takav prvoklasni rejting kod Moody'sa uz Apple imaju samo Microsoft i Johnson & Johnson. Standard & Poor's i dalje Apple drži na AA+ rejtingu, jednu razinu ispod najvišeg. Unatoč svemu, činjenicu da je Appleu trebalo svega 16 mjeseci da vrijednost poveća za još bilijun dolara teško je razumjeti, ističe financijski analitičar Darko Brborović.

- Posljedica je to niskih kamatnih stopa, unatoč rastu inflacije - pojašnjava Brborović.

Skok od 500 posto

U Morgan Stanleyju su izračunali da je cijena dionice Applea u posljednjih pet godina skočila 500 posto dok je S&P 500 u tom razdoblju narastao 105 posto. Uslijed rapidnog rasta cijena pokazatelj odnosa cijene i zarade povećao se na 30, znatno više od trogodišnjeg prosjeka od 23,4. Unatoč tome, većina analitičara smatra da Apple na burzi - nije skup.

Od 45 analitičara koji prate tu dionicu, njih 35 preporučuje kupnju, a samo dvojica prodaju, pokazuju podaci Bloomberga. 

>> VIDEO Veliki rast: U 2021. prodano više Tesla nego što je proizvedeno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije