Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Uskoro i u Hrvatskoj platforma za B2B kreditiranje

Posljedica PSD2 direktive: financijske se usluge otvaraju FinTechima
17. listopada 2018. u 06:00 2 komentara 517 prikaza
Bankarstvo
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL

Uskoro će i hrvatski korisnici financijskih usluga iz prve ruke vidjeti promjene koje donosi “otvoreno bankarstvo”, a posljedica su primjene direktive o platnim uslugama PSD2 kojom se tržiše otvara nebankarskim institucijama, omogućavajući im pristup podacima klijenata. Slovenski FinTech Invoice exchange, koji se bavi “Business-to-Business” posuđivanjem (krediti između pravnih osoba), namjerava kroz nekih pola godine ući i na naše tržište, nakon što je na matičnom od kraja 2015. preko njihove platforme napravljeno ukupno 3,25 milijuna eura prometa u 40 milijuna transakcija.

Novi projekt SoftBank i Toyota žele vozilima bez vozača promijeniti svijet

Brojke nisu impresivne, ali svojevrsna burza na kojoj mali ulagači međusobno posuđuju i nije namijenjena velikim igračima. Svrha im je biti servis preko kojeg male tvrtke mogu ostvariti likvidnost kroz kratkoročno kreditiranje, a upravo im PSD2 omogućava brzu procjenu rizičnosti iz kreditne povijesti zabilježene u bankama.

– Dopuna smo bankama, tržišna niša u mikro transakcijama, a ne konkurencija, niti partneri – prokomentirao je Marko Rant, osnivač FinTecha Invoice exchange, predstavljajući poslovanje na konferenciji New Banking Vision, na kojoj su tvrtke Asseco i Payten okupile predstavnike međunarodne bankarske, platne i IT industrije. Na tom konkretnom primjeru i krajnji su korisnici mogli vidjeti što se krije iza frazeologije vezane uz digitalnu transformaciju.

Mi Robot Builder PROMO Tehnologija u ulozi spajanja obitelji

U konkurenciji kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Izraela FinTechom dana proglašen je hrvatski startup Erato koji je predstavio aplikaciju glasovnog upravljanja na hrvatskom u kojoj klijent objašnjava problem govorom, a „pametni asistent“ mu odgovara tekstom. Osim novčanih transakcija, podržava i grupno financiranje, a transakcije su bez naknade. Igor Gržalja, čelnik Asseca Hrvatske, objavio je da se tvrtka pridružila programu podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 (NISP) čiji je cilj pružanje pomoći bankama u usklađivanju s PSD2.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Deleted user:

    Kreditiranje izmedju pravnih osoba je nesto novo...od kada..????

  • Avatar Zagor74 - blokirani
    Zagor74 - blokirani:

    To je još Thompson uspješno radio na Rodbina2Pjevač platformi...a g. Milijan na Brat2Brat...i na kraju ministar obrane u Srbiji također Teta2Nećak...svi su time uspješno obranili nesrazmjer prihoda i imovine otkriven poreznim nadzorom...tako da zbilja ne znam kakva je sad to inovativnost...