Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u RH

Uskoro i u Hrvatskoj platforma za B2B kreditiranje

Bankarstvo
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
17.10.2018.
u 06:00

Posljedica PSD2 direktive: financijske se usluge otvaraju FinTechima

Uskoro će i hrvatski korisnici financijskih usluga iz prve ruke vidjeti promjene koje donosi “otvoreno bankarstvo”, a posljedica su primjene direktive o platnim uslugama PSD2 kojom se tržiše otvara nebankarskim institucijama, omogućavajući im pristup podacima klijenata. Slovenski FinTech Invoice exchange, koji se bavi “Business-to-Business” posuđivanjem (krediti između pravnih osoba), namjerava kroz nekih pola godine ući i na naše tržište, nakon što je na matičnom od kraja 2015. preko njihove platforme napravljeno ukupno 3,25 milijuna eura prometa u 40 milijuna transakcija.

Brojke nisu impresivne, ali svojevrsna burza na kojoj mali ulagači međusobno posuđuju i nije namijenjena velikim igračima. Svrha im je biti servis preko kojeg male tvrtke mogu ostvariti likvidnost kroz kratkoročno kreditiranje, a upravo im PSD2 omogućava brzu procjenu rizičnosti iz kreditne povijesti zabilježene u bankama.

– Dopuna smo bankama, tržišna niša u mikro transakcijama, a ne konkurencija, niti partneri – prokomentirao je Marko Rant, osnivač FinTecha Invoice exchange, predstavljajući poslovanje na konferenciji New Banking Vision, na kojoj su tvrtke Asseco i Payten okupile predstavnike međunarodne bankarske, platne i IT industrije. Na tom konkretnom primjeru i krajnji su korisnici mogli vidjeti što se krije iza frazeologije vezane uz digitalnu transformaciju.

U konkurenciji kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Izraela FinTechom dana proglašen je hrvatski startup Erato koji je predstavio aplikaciju glasovnog upravljanja na hrvatskom u kojoj klijent objašnjava problem govorom, a „pametni asistent“ mu odgovara tekstom. Osim novčanih transakcija, podržava i grupno financiranje, a transakcije su bez naknade. Igor Gržalja, čelnik Asseca Hrvatske, objavio je da se tvrtka pridružila programu podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 (NISP) čiji je cilj pružanje pomoći bankama u usklađivanju s PSD2.

Komentara 2

DU
Deleted user
06:36 17.10.2018.

Kreditiranje izmedju pravnih osoba je nesto novo...od kada..????

Avatar Zagor 74
Zagor 74
06:44 17.10.2018.

To je još Thompson uspješno radio na Rodbina2Pjevač platformi...a g. Milijan na Brat2Brat...i na kraju ministar obrane u Srbiji također Teta2Nećak...svi su time uspješno obranili nesrazmjer prihoda i imovine otkriven poreznim nadzorom...tako da zbilja ne znam kakva je sad to inovativnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije