Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruge upozorile

'Neradna nedjelja donosi pad prihoda, doći će do otpuštanja'

Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
03.05.2020.
u 10:25

Neradna nedjelja za njih predstavlja dodatni udarac na prihode, kaže se u priopćenju. Udruge smatraju da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali nikako zabranjena.

Hrvatska udruga poljoprivrednika, Nacionalna udruga ugostitelja i Udruga Glas poduzetnika smatraju da neradna nedjelja donosi pad prihoda za trgovce, male poljoprivrednike, ugostitelje i mnoge povezane uslužne djelatnosti koje su već pretrpjele žestok udarac zbog pandemije.

Tri udruge oglasile su se priopćenjem u povodu prve neradne nedjelje za trgovce u procesu otvaranja gospodarstva nakon korona krize.

Navode da opskrbni lanac trgovina maloprodaje i ugostiteljskih objekata jako ovisi o proizvodima hrvatskih poljoprivrednika i OPG-ova. Ističu da su mali poljoprivredni proizvođači tijekom krize doživjeli velik udar, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili mahom zatvoreni, kao i tržnice.

Neradna nedjelja za njih predstavlja dodatni udarac na prihode, kaže se u priopćenju. Udruge smatraju da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali nikako zabranjena.

OPG-ovi koji prodaju na tržnicama će prema riječima predsjednika udruge poljoprivrednika Tihomira Jaića pretrpjeti gubitke, jer im je nedjelja važan prodajni dan, a kaže da nije reguliran niti rad prodaje poljoprivrednih proizvoda "na kućnom pragu".

Ugostitelji pak podsjećaju da njihovi objekti još nisu otvoreni, početak rada planiran je za 11.5. za objekte s terasom, ali uz vrlo restriktivne mjere, uz koje se, kako navode, mnogi restorani neće ni otvoriti, a oni koji hoće radit će s puno manjim obujmom posla.

„Iako je nominalno za ugostitelje bolje da jedini ostanemo dostupni kupcima u nedjelju, smatramo da takovom odlukom zadiremo u temeljne ekonomske i ljudske slobode te dodajemo novi sloj kompleksnosti našem društvu. Pad BDP-a koji će to donijeti povrh ovog užasa s korona krizom svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena", izjavio je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić

"Dok Austrija, u kojoj je inače nedjelja neradan dan, mijenja propise kako bi omogućila rad nedjeljom, u Hrvatskoj na žalost idemo u potpuno suprotnom smjeru. Prema nekim procjenama, samo u maloprodaji koja sada zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između 10 i 15 posto zaposlenih, a broj izgubljenih mjesta u ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao bi biti puno veći", kaže se u priopćenju.

"U ovom trenutku kada je svaka kuna prihoda bitna za svakog poduzetnika, a svaki fiskalizirani račun koji donosi prohode od PDV-a u državnu blagajnu je dragocjen, jednostavno ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom", rekao je izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin.

Kaže da se neće smanjiti samo prihodi maloprodaje, jer se u trgovačkim centrima nalaze i restorani, kafići i kino-dvorane koje će nedjeljom također biti zatvorene.

Smatra kako nije realno očekivati prelijevanje kompletnog prometa u maloprodaji nedjeljom na druge dane, te iznosi da će ovisno o vrsti maloprodaje pad biti između pet i 15 posto.

VIDEO:  Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

 

Ključne riječi

Komentara 6

CO
Content
16:16 03.05.2020.

Nedjelja - ne delaj, ne radi. Dan je, to, Gospodnji. Dan za Boga, obitelj, molitvu, prijatelje, odmor...Garantiram da ništa propasti neće, jer će radnici, nakon lijepo provedene nedjelje (i pola subota, ako govorimo o trgovcima) biti orni, voljni i raspoloženi za ponedjeljak. Nedj. kupuju samo "Influenseri" i, tzv., javne osobe, ali oni nisu relevantni. Sve kaj kupuju nedjeljom, mogu i u pon. u 9h (ako se dignu iz kreveta) ili u 17h (ako im nije prekasno). Admine, ne može ti smetati riječ -Bog, jer, demokratska smo zemlja, stanovništvo pretežno katoličkog opredjelja.  Aj budi dr(u/a)g, pa ne briši :)  Osim ak' milom Samiru ili Hadadu ne smeta...no, nek si u tom slučaju prevedu riječ Isus Krist, Trojedini Bog :-)  

Avatar TatankaYotanka
TatankaYotanka
11:50 03.05.2020.

Neće doći do odpuštanja ! To je samo propaganda da se vrši represija ! Isti ti radnici koji su do sad radili nedjeljom radit će i ostalih 6 dana u tjednu, zbog jednog dana rada više sigurno ne budu zaposlililili nikoga više ! Taj model je prošao u Sloveniji i ništa nije manje ili više zbog tog 1 neradnog dana, onaj ko nešto treba u trgovini to će da nabavi jer mu treba bez obzira na onaj jedan neradni dan u tjednu !

JI
Ja i Ja
11:49 03.05.2020.

Znači sve trgovine u HR već sada imaju manje djelatnika po m2 nego što to propisuje zakon. Kako te “udruge” ne spominju tu činjenicu? Postoje izračuni koji kažu da bi večina trgovina smjela raditi samo pet dana u tjednu zbog odnosa broja djelatnika na površinu trgovine, ali to se naravno ne spominje. Kako to nikako ne spominjete vi samoprozvani “novinari”? Ne znam tko je jadniji. Vi novinari ili ove “udruge” koje su sami sebi svrha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije