Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U slučaju blokade, mljekare neće ni otkupljivati mlijeko

Mljekare nisu krive što su se neki preinvestirali pa ih ne bi spasilo ni 7 kuna po litri mlijeka, tvrdi Alen Fontana, član uprave Dukat grupe za prodaju i logistiku i generalni direktor Dukata Hrvatska.
17. prosinca 2009. u 08:30 0 komentara 14 prikaza
fontana
Foto: Arhiv Vl-a

Blokiraju li proizvođači mljekare nijedna litra mlijeka neće moći izaći iz mljekare, niti će ući u mljekare, kaže Alen Fontana, član uprave Dukat grupe za prodaju i logistiku i generalni direktor Dukata Hrvatska, odgovarajući na najave nekolicine proizvođača mlijeka kako će, ne povise li otkupne cijene mlijeka s 2,20 na 3,20 kuna, “rasturiti” mljekare.

Dan blokade 5,5 mil. kuna

Hoće li prosvjednici ustrajati u svom bijesu trebalo bi se, naime, znati već danas poslijepodne, za kada je u resornom Ministarstvu poljoprivrede zakazan sastanak proizvođača i prerađivača mlijeka. No, činjenica je, tvrdi Fontana, da mljekare nisu krive za nezavidnu situaciju seljaka, od kojih su se pojedinci toliko preinvestirali da ih ne bi spasila ni cijena mlijeka od 7 kuna.

Po danu blokade trošak neotkupljenog mlijeka od strane 30-ak mljekara u RH seljake bi ukupno stajao oko 5,5 milijuna kuna, a kako Dukat čini 45 posto otkupa na tržištu (oko 700.000 litara dnevno), dnevni gubici samo njegovih kooperanata bili bi između 2,5 i 3 milijuna kuna, ne računajući i gubitke Dukata zbog stajanja proizvodnje te činjenice da ni gotovi proizvodi ne bi stizali do polica trgovina.

Fontana kaže kako je siguran da Dukatovi kooperanti, koji za mlijeko novac uvijek dobiju na vrijeme, neće ni prosvjedovati, već će to vjerojatno biti tuđi koji će za vrijeme eventualne blokade Dukata i Leda svoje mlijeko uredno predavati mljekarama s kojima surađuju.

- Nije mljekari problem platiti seljaku mlijeko i 50 eurocenti, ako ga i zemlje u okruženju budu plaćale toliko. No, ne može otkupna cijena mlijeka danas biti 60 posto ukupne cijene koštanja mlijeka na polici, na koju će trgovci zaračunavati više marže, a s druge strane trgovačke lance preplavljuje enorman uvoz trajnog mlijeka iz Poljske za 39 eurocenti po litri - kaže Fontana.

Tko je u pravu?

Izračunom kompanije prema metodologiji savjetodavne službe i pravilniku kojega je izdala 2004., pokazalo se da je proizvodna cijena jedne litre mlijeka daleko manja od 3,91 kunu, koliko su ovih dana izračunali proizvođači. 

- S otkupnom cijenom i subvencijama do 2,20 kuna plus poticajima od prosječno 75 lipa po litri seljak dobije 3,35 kuna, od čega mu ostaje 35 posto - kaže Fontana.

Nakon intervencije države, koja je uvela zaštitne carine na uvoz polutvrdih vrsta sira, u Dukatu su konačno uspjeli neutralizirati ogromne zalihe koje su u jednom trenutku bile oko 12 milijuna litara mlijeka i 1800 tona sira - u vrijednosti oko 100 milijuna kuna.

No, uz globalnu krizu koja je na hrvatsko tržište došla s manjim zakašnjenjem i nastavit će se, očekuju, i u idućoj godini, veliki uvoz trajnog mlijeka koji remeti tržište te subvencionirani izvoz iz EU, Dukatu, koji je regionalni lider, dobit je u prva tri kvartala 2009. pala za više od 10 posto.

Uz pad volumena proizvodnje i prodajnih cijena teško će, doznajemo, krajem godine doseći i ukupne prihode od prošle godine. No planovi su i dalje ambiciozni. I dalje se radi na održivom razvoju kako bi se investiralo u nove proizvode, brendove, možda i u akvizicije u regiji, tako da u kompaniji u 2010. očekuju čak i manji rast prihoda iako, priznaju, neće biti lako.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.