Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicija

U skladište za sušenje i čuvanje povrća uloženo 17,5 milijuna kn

Lipovac skladište za sušenje i čuvanje povrća (1)
Foto: Goran Ferbezar/Pixsell
1/3
09.08.2012.
u 11:34

Iako su najveći proizvođač luka u Hrvatskoj i regiji, u PIK-u Vinkovci povećavaju proizvodnju i šire kapacitete

PIK Vinkovci, koji posluje u sklopu koncerna Agrokor, otvorio je suvremeno paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća površine 2500 četvornih metara i kapaciteta 5000 tona, vrijedno 17,5 milijuna kuna.

Kako je istaknuo direktor PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja, skladišni kapaciteti na lokaciji u Lipovcu su više od 12.000 tona, a do kraja godine će u sklopu središnjeg skladišta otvoriti liniju za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, liniju za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna.

Neće stati

– Na ovoj se lokaciji nalaze i dvije hladnjače i podno skladište kapaciteta 7 tisuća tona, kao i pakirnica, u kojoj se dnevno pakira i isporuči na tržište 150 tona povrća. Mi smo najveći proizvođač luka u Hrvatskoj i regiji, ali i dalje radimo na proširenju skladišnih kapaciteta i povećanju proizvodnje – kaže Vladimir Džaja te dodaje da je Agrokor u PIK Vinkovce posljednjih godina uložio 60 milijuna kuna, a od 1994. otkad je u sustavu Agrokora, više od 500 milijuna kuna. Godišnja proizvodnja luka u Lipovcu, kaže V. Džaja, zadovoljava četvrtinu hrvatskog tržišta luka, a lani su proizveli rekordnih 9300 tona luka.

– Ovo je samo jedna u nizu investicija koje Agrokor trenutačno završava jer mi u Agrokoru čvrsto vjerujemo da su samo nove investicije realna osnova za izlazak iz krize, za podizanje zapošljavanja, odnosno za rast BDP-a. Stoga, unatoč krizi, i dalje optimistično ulažemo i na taj način podižemo vrijednost svojih kompanija. U mjesec dana otvorili smo tri velike Agrokorove investicije, i to je naš recept za izlazak iz krize – važno je investirati. U Hrvatskoj su mnogi gospodarski subjekti još nekonkurentni, a imamo potencijala u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Hrvatska bi samo kroz supstituciju uvoza mogla osnažiti ekonomiju i generirati gospodarski rast. To je naša osnovna misao kad ulažemo u poljoprivredu i proizvodnju hrane “od polja do stola” – rekla je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokor koncerna i nastavila:

Oživljavaju posrnule

– Agrokor je poznat po oživljavanju posrnulih poduzeća koje preuzme. Primjer je Belje, koje smo oživili i preokrenuli situaciju u kompaniji te kreirali dobar proizvod. Agrokor ima jasnu viziju i poduzetničku hrabrost, što se pokazuje kroz naše investicije i zapošljavanje, što je ključni problem kod nas. U Vukovarsko-srijemskoj županiji planiramo uskoro još dvije investicije – u obnovljive izvore energije i u luku Vukovar na ukrcavanju i iskrcavanju robe – najavila je Ljerka Puljić te dodala da se mogu očekivati poskupljenja hrane kod nas i u svijetu. To će Hrvatsku, kaže, pogoditi snažnije upravo zbog nekonkurentnosti. I zato je ulaganje, primjerice u navodnjavanje, kao što to radi Agrokor, koji navodnjava 2500 hektara pod povrtlarskim kulturama, doprinos konkurentnosti.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:47 09.08.2012.

uložili moje novce, uložili naše novce....... . . a sve kroz praonicu novca koji se službeno zove državni proračun , poticanje poljop. proizvodnje

Avatar žič
žič
15:22 09.08.2012.

a gdi je pop ?

Avatar nekakav
nekakav
20:22 09.08.2012.

pa što sad ne pišete da je i tu todorić?! zašto ga stalno spominjete u negativnom kontekstu? smeta vas njegov uspjeh? mi bi boga (u kojeg ne vjerujemo) morali moliti i klečati, da imamo u zemlji bar 50 takvih todorića. zašto želimo kraj sebe jednako nesposobne i uboge kao što smo sami, ja ne znam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije