Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni scenarij: Udruga developera upozorava na teško stanje

U 2010. bez investicija, očekuje se čak 15.000 otkaza u graditeljstvu

radnici
Arhiva vl
05.11.2009.
u 17:58

Rast ulaznih troškova, fiskalni i parafiskalni nameti te loša pravna regulativa doveli su developere na rub propasti.

U 2010. godini posve će stagnirati građevinski projekt, očekuje se 15.000 otkaza u graditeljstvu, pad prihoda od 30 posto te premještanje projekata u susjedne zemlje. Crni je to scenarij koji je jučer iznio Igor Oppenheim, predsjednik Udruge developera pri HUP-u. Upozorio je kako su rast ulaznih troškova, fiskalni i parafiskalni nameti te ograničavajuća pravna regulativa doveli developere do ruba opstanka.

On smatra kako bi crni scenarij trebao biti smjernica Vladi pri sastavljanju proračuna za iduću godinu, ali i za buduće poteze u reorganizaciji javne uprave. Developeri su pak upozorili kako je u ovom trenutku zbog neprodanih stanova državni proračun tanji oko 300 milijuna eura koje bi ubrao naplatom PDV-a da su te nekretnine našle kupca. Developeri poručuju kako Vlada svojim mjerama može pokrenuti tržište nekretnina, što bi pozitivno utjecalo na kupce zbog novih zapošljavanja, ali i na proračun. Developerima bi se pak oslobodio novac za novi investicijski ciklus.

U ovoj je godini pak zabilježen pad investiranja od 10 posto prema prosječnim vrijednostima u posljednjih osam godina. Uza sve navedeno developerima u RH poslovanje otežavaju i gospodarska nelikvidnost, nedostupni izvori financiranja i pad potrošnje građana. Predlažu da se odredi državni tajnik zadužen za komunikaciju s developerima jer se mnogi projekti odgađaju zbog loše komunikacije.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
09:00 07.11.2009.

Mi u vladi RH moramo opstati kako bi i dalje vodili Hrvatsku u još bolje sutra.Otkazi su nužni kako bi uštedjeli na državnom proračunu,ali čim prođe kriza ,sve će opet biti bolje.Novca nema za sve

OB
-obrisani-
17:21 10.11.2009.

Leopleurodon developer... hm... probaj shvatiti iz konteksta... pozdrav M-u od imote !!!!

RA
ramirna
10:57 06.11.2009.

tako, samo sijte paniku i plašite narod sa senzacijama i lažima neznam kakova ste to stvorenja vi tzv. novinari , vi ste stvarno miševi iz rupa izišli isti oni koje je thompson opjevao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije