Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna

Turci ruše natječaj za koncesiju na Zračnoj luci Zagreb

'1nagrada03_nnn_gra_031008\\nIGH...Jure Radic...pleso....projekt\\nterminal....zracna luka zagreb'
''
25.07.2011.
u 11:13

U drugi krug ušlo je šest od 10 kandidata, a tvrtke i konzorciji koji nisu prošli dalje smatraju da ni jedan od potencijalnih koncesionara ne udovoljava uvjetima natječaja

Natječaj za koncesionara na Zračnoj luci Zagreb mogao bi neslavno završiti obistine li se prijetnje kandidata koji nisu prošli u drugi krug da će tražiti poništenje natječaja jer smatraju da su nepravedno izbačeni.

Zasad je poznato da je u drugi krug natječaja za Pleso ušlo šest kandidata, a da su četiri otpala jer nisu zadovoljili uvjete pretkvalifikacije. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kriju imena kandidata koji su se kvalificirali u drugi krug, pravdajući se Zakonom o javnoj nabavi koji im, navodno, zabranjuje objavu njihovih imena.

Turci jako zagrizli

No od osoba bliskih jednom od izbačenih kandidata (podaci poznati redakciji) doznajemo da će se žaliti i ići, kako kažu, do kraja kako bi srušili natječaj. Riječ je o jednoj turskoj tvrtki koja je jako zagrizla za koncesiju na zagrebačkom aerodromu. Oni još ne žele javno istupati o cijelom slučaju zbog svojih dioničara i burze, koja tek treba obavijestiti o izbacivanju iz igre za Pleso.

Pri rušenju natječaja oni će se pozvati na podatke i o drugim kandidatima koji bi isto trebali biti izbačeni jer ne udovoljavaju neke osnovne kriterije za kvalifikaciju u drugi krug. A ni jedan od deset kandidata, prema tim podacima, ne udovoljava nekom od tih uvjeta!

U kuloarima se priča da su u drugi krug natječaja sigurno prošli konzorcij indijskog GMR-a i Zračne luke München, zatim američko-kanadski ADC&HAS te konzorcij Zračne luke Zürich i austrijskog Strabaga. Oni su s još tri kandidata pozvani da u drugom krugu natječaja daju svoje konačne financijske ponude za koncesiju na Zračnoj luci Zagreb. Sadržaj tih ponuda i imena kandidata koji su prošli u drugi krug trebali bi biti objavljeni u rujnu.

Državno vlasništvo

No GMR i Zračna luka München ne bi mogli proći u drugi krug ako se striktno primijeni kriterij da budući koncesionar mora biti neovisan financijski i u procesu donošenja odluka o državnim vlastima. Münchenski aerodrom, naime, u vlasništvu je Bavarske, Njemačke i grada Münchena. U vlasničkoj strukturi züriškog aerodroma istoimeni kanton drži 33 posto dionica, a grad Zürich pet posto.

Konzorcij korejske Zračne luke Incheon i turske tvrtke ICTAS ima isti problem, Incheon je u vlasništvu korejske države. Konzorcij French riviera aerodroms i turskog Limaka također nisu neovisni o državi jer je French riviera u vlasništvu francuske države i lokalnih vlasti. Francuska je država većinski vlasnik i tvrtke Aeroporto de Paris koja se s građevinskom tvrtkom Bouygues također natječe za Pleso. Turske tvrtke Tav Airports Holding i Tav Construction, navodno, ne udovoljavaju uvjetima da su lani pozitivno poslovale.

Pogodovanje Amerikancima

Francuski Vinci concessions pak ne udovoljava uvjetima da upravlja aerodromom s najmanje deset milijuna putnika i da ima iskustva u gradnji zračne luke vrijedne najmanje 150 milijuna eura. Njemački Hochtief pak pada na kriteriju da ne smije upravljati zračnom lukom u krugu od 400 kilometara do Zagreba. Ta je tvrtka suvlasnik Zračne luke Budimpešta koja je udaljena 310 kilometara od Zagreba. Hochtief je suvlasnik i Zračne luke Atena, koja se također natječe za Pleso, a koja je pak u većinskom vlasništvu grčke države. Iza ADC&HAS-a, koji ne upravlja ni jednom zračnom lukom koja ima najmanje deset milijuna putnika, stoji hjustonski aerodrom koji je pak u vlasništvu grada Houstona.

Otkako je počeo proces izbora koncesionara za Pleso, sumnja se u pogodovanje američko-kanadskom ADC&HAS-u zbog kojeg su i mijenjani uvjeti natječaja. Kako ADC&HAS ne upravlja ni jednim aerodromom s najmanje deset milijuna putnika, dopušteno mu je da koristi podatke tvrtke majke, a to je Zračna luka Houston.

Komentara 27

Avatar neugodan
neugodan
11:40 25.07.2011.

koncesija=prevara, barem u hrvatskoj!!! Turci, tuzite ih medjunarodnom sudu za korupcije!!!

CR
crocro
11:48 25.07.2011.

Da li netko u Hrvatskoj zna sastaviti međunarodni natječaj i provesti taj natječaj u zakonito djelo a da se nakon takvog natječaja ne može dogoditi bilo kakva rupa, pukutina ili sl. zbog koje bi se netko mogao žaliti da nije provedeno zakonito i transparentno. Uvijek se diže prašina oko natječaja i redovito slijede žalbe, čime se nanosi velika šteta Hrvatskoj. Ako ima takvih koji ne znaju sastaviti međunarodni natječaj, neka dadnu priliku onima koji znaju isplanirati sve do u najmanje detalje i nakon čeka nema teoretske šanse za bilo kakve prigovore ili ne daj Bože mutne radnje bilo koga.

MU
mućanin1
11:56 25.07.2011.

Pravac kojem je krenuo ovaj natječaj trebalo bi prikazati EK i završio bi i prije nego što je počeo. Ovo ima samo kod nas, da se na natječaj javljaju firme i konzorciji koji ne zadovoljavaju ni minimalne kriterije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije