Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Troje Hrvata među deset najboljih mladih govornika Europe

Bivši predsjednik Europskog vijeća i član žirija Herman Van Rompuy
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
05.10.2016.
u 17:20

Natjecanje je održano u sklopu proslave 50. godišnjice rada Europskog udruženja petrokemijske industrije

Među više od 500 sudionika Europskoga debatnog natjecanja mladih, održanog od 2. do 4. listopada u Budimpešti, izabrano je deset najboljih europskih govornika, među kojima je troje Hrvata – Matea Maloča, Tomislav Veble i Luka Baković, izvijestila je danas Hrvatska gospodarska komora.

Natjecanje je održano u sklopu proslave 50. godišnjice rada Europskog udruženja petrokemijske industrije – EPCA, a na njemu su sudjelovali pobjednici nacionalnih debatnih natjecanja iz devet zemalja članica EU (Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Španjolske i Velike Britanije). Debatirali su na temu “Kako zamišljate svoju budućnost – s petrokemijskom industrijom i plastikom ili bez njih?".

"Hrvatska je i ovom prilikom pokazala da su njezina glavna komparativna prednost pametni, vrijedni, veseli i komunikativni, sposobni i dobro obučeni mladi ljudi. Imati čak troje Hrvata među deset najboljih europskih govornika velika je čast", rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT HGK Gordana Pehnec Pavlović, dodavši da HGK ovom aktivnošću, uz stimuliranje mladih na edukaciju u tehničkim i prirodnim znanostima, želi mladima pomoći otvoriti vidike i omogućiti stjecanje širokog pogleda na stanje u europskom i globalnomu poslovnom svijetu. Mladi tako imaju priliku dati kvalitetniji doprinos rastu i razvoju hrvatskoga gospodarstva, dodala je.

Bivši predsjednik Europskog vijeća i član žirija Herman Van Rompuy kazao je kako je demokratska slika Europe loša te da je izuzetno važno pravovremeno uključiti mlade i zainteresirati ih za industriju, kako bi omogućili njenu konkurentnost u budućnosti.

"Razina znanja, zrelosti i komunikacijskih vještina sudionika duboko me se dojmila i nadahnula me. Suočeni smo s izazovima s kojima se Europa susreće i sigurna sam da je ovo pravi način suradnje te da ovoj inicijativi moramo davati kontinuiranu potporu i ubuduće", rekla je glavna izvršna direktorica EPCA-e Cathy Demeestere.

"Udruženje PlasticsEurope pokrenulo je ovu inicijativu radi promicanja uloge i značaja znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i održivog razvoja te uputilo na važnost obrazovanja u tim područjima koja su ključna za budućnost naše industrije i ukupne konkurentnosti Europske unije", kazao je glavni izvršni direktor PlasticsEurope Karl-H Foerster.

Pobjednici Europskoga debatnog natjecanja mladih su Gaïa Jeannot i Caroline Gakpetor koje dijele prvo mjesto, a hrvatski predstavnici Matea Maloča, Tomislav Veble i Luka Baković osvojili su peto, sedmo i osmo mjesto. Na trećem je mjestu Gustavs Zilgalvis, na četvrtom Aleksandra Janowska, šesto mjesto zauzima Romme Te Velde, deveto Alina Nassyrova, a deseto Eljon Bofe.

Pobjednicima je nagrade uručio bivši predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy s predsjednikom EPCA-e i direktorom tvrtke Ineos Tomom Crottyjem, glavnim izvršnim direktorom PlasticsEurope Karlom-H Foersterom i predsjednikom Young leaders GmbH Reinhardom Wernerom.

Debatno natjecanje u Hrvatskoj održano je u HGK 29. travnja, kada je sudjelovalo više od 70 mladih između 16 i 18 godina, među kojima je izabrano troje pobjednika koja su nas predstavili u Budimpešti, stoji u priopćenju HGK.

>> Španja na premijeri: Ovo je moja 27., možda i najsjajnija medalja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije