Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Švicarski franak opet raste, a Europska banka predlaže rezove

Odnos "švicarca" prema kuni odraz je njegova odnosa prema euru s obzirom na to da se od jučer odnos kune i eura gotovo nije mijenjao.
02. rujna 2011. u 08:48 41 komentara 9 prikaza
Franak
Foto: VL/PIXSELL

Današnja "vrijednost" švicarskog franka iznosi 6,54 kune. Nakon pada ispod granice od šest i pol kuna franak se brzo oporavio i od jučer porastao za 2,7 posto. Odnos "švicarca" prema kuni odraz je njegova odnosa prema euru s obzirom na to da se od jučer odnos kune i eura gotovo nije mijenjao.

Čini se da će jedino rješenje problema dužničke krize biti oštri rezovi kako bi se, prema mišljenju Europske središnje banke, uz europske, oporavile i financije ostalih razvijenih država.

Prije samo mjesec dana premijerka Jadranka Kosor i ministrica financija Martina Dalić poručile su da od hrvatskih banaka očekuju da dužnicima s kreditima vezanim uz švicarski franak fiksiraju tečaj franka na najviše 5,8 kuna te da im omoguće plaćanje tečajne razlike u ratama s desetogodišnjom odgodom, i to beskamatno. Uz to, od banaka traže smanjivanje kamata na razinu vremena odobravanja kredita.

Gotovo istodobno Švicarska nacionalna banka (SNB) izvijestila je da smatra kako je franak precijenjen i da njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativan rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. SNB neće tolerirati kontinuirano susprezanje monetarnih uvjeta te će poduzeti mjere protiv jakosti franka.

Iako je premijerka još tada najavljivala manje rate kredita, njezine tvrdnje odmah je opovrgnuo guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

– Vladin prijedlog bio je smanjenje rata fiksiranjem tečaja na 5,8 kuna, smanjenje kamate, a da korisnici kredita razliku podmire nakon deset godina, ali beskamatno. Banke su među sobom dogovorile malo blažu varijantu tog prijedloga – plaćanje razlike u kraćem roku i s kamatama. HNB smatra da bi tečaj po kojem bi se obračunavale sljedeće rate trebao biti ipak oko šest kuna – objasnio je početkom kolovoza te dodao kako se niže rate kredita mogu očekivati tek u rujnu.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • aabbcc:

    . Ovi euri postali ko dinari !. za 1 euro se mozes popisati dva puta.

  • -obrisani-:

    Belosvetske protuhe kamatare treba ceo svet da namiruje - tko će locirati iste i isporučiti u odgovarajuće instituCIJE ? Možda \"rvacki\" uskok ? Možda burDušmanovi prijatelji ? Oće oće....

  • -obrisani-:

    ja nemam sa tim problema ako i bude 10 kuna-za spekulante boli me dupe