Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Stručnjaci upozoravaju kako Srbija ni za 10 godina neće dostići RH

BDP po glavi stanovnika u Srbiji već je dostigao oko 10.500 dolara, ali se ne može izračunati kako će ova statistika izgledati za 10 godina
12. listopada 2010. u 08:01 16 komentara 3 prikaza
bdp
Foto: Arhiva VL

Stručnjaci upozoravaju kako se ne može sa sigurnošću reći kako će Srbija i zemlje u okruženju međusobno stajati za 10 godina. Može se dogoditi da se Srbija i približi primjerice Hrvatskoj, ako Hrvatska bude imala manji rast od Srbije, ali podatak kako ni za 10 godina srpski BDP-a po glavi stanovnika neće dostići vrijednost onog koji mi imamo danas svakako zabrinjava i upozorava na visok zaostatak Srbije u odnosu na regiju, piše beogradski S media donoseći izvatke iz nove strategije razvoja Srbije koju su zajednički napravili stručnjaci Ekonomskog instituta i Fonda za razvoj ekonomske nauke i koja će biti temelj za izradu službene državne strategije razvoja u idućem desetljeću.

Ovom je studijom predviđen porast srpskog BDP-a po glavi stanovnika sa sadašnjih oko 4100 eura na 7500 ili 8000 eura 2020. Iako se takav rast nekome može učiniti visokim, činjenica je da će čak i s takvom stopom rasta BDP po glavi stanovnika u Srbiji 2020. biti manji nego što je u Hrvatskoj danas, objašnjava S media.

Mjereno prema paritetu kupovne moći koji je bolji pokazatelj standarda, piše S media, Srbija ima veće šanse za smanjenje zaostatka u regiji ako inflacija bude niska i dinar ne padne mnogo, a prema ovom pokazatelju, BDP po glavi stanovnika u Srbiji već je dostigao oko 10.500 dolara (u Hrvatskoj je oko 17.000 dolara), ali se ne može izračunati kako će ova statistika izgledati za 10 godina.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
  Erwin Johannes Eugen Rommel:

  \"Stručnjaci upozoravaju kako Srbija ni za 10 godina neće dostići RH\" U cemu? U pljacki politicara i gazenja puckih sloboda?

 • Ugo Kajvez:

  Bolje reči da srbi neće nas sustić za 10g. nego da hrvatska sa ovom bandom lopovskom neće NIKADA sustić europu ..... (super skretanje poznornosti sa bitnih stvari, zar ne? .....)

 • Avatar rockon
  rockon:

  Sada nam je odmah lakše!