Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbi zabrinuti

Stručnjaci upozoravaju kako Srbija ni za 10 godina neće dostići RH

bdp
Arhiva VL
12.10.2010.
u 08:01

BDP po glavi stanovnika u Srbiji već je dostigao oko 10.500 dolara, ali se ne može izračunati kako će ova statistika izgledati za 10 godina

Stručnjaci upozoravaju kako se ne može sa sigurnošću reći kako će Srbija i zemlje u okruženju međusobno stajati za 10 godina. Može se dogoditi da se Srbija i približi primjerice Hrvatskoj, ako Hrvatska bude imala manji rast od Srbije, ali podatak kako ni za 10 godina srpski BDP-a po glavi stanovnika neće dostići vrijednost onog koji mi imamo danas svakako zabrinjava i upozorava na visok zaostatak Srbije u odnosu na regiju, piše beogradski S media donoseći izvatke iz nove strategije razvoja Srbije koju su zajednički napravili stručnjaci Ekonomskog instituta i Fonda za razvoj ekonomske nauke i koja će biti temelj za izradu službene državne strategije razvoja u idućem desetljeću.

Ovom je studijom predviđen porast srpskog BDP-a po glavi stanovnika sa sadašnjih oko 4100 eura na 7500 ili 8000 eura 2020. Iako se takav rast nekome može učiniti visokim, činjenica je da će čak i s takvom stopom rasta BDP po glavi stanovnika u Srbiji 2020. biti manji nego što je u Hrvatskoj danas, objašnjava S media.

Mjereno prema paritetu kupovne moći koji je bolji pokazatelj standarda, piše S media, Srbija ima veće šanse za smanjenje zaostatka u regiji ako inflacija bude niska i dinar ne padne mnogo, a prema ovom pokazatelju, BDP po glavi stanovnika u Srbiji već je dostigao oko 10.500 dolara (u Hrvatskoj je oko 17.000 dolara), ali se ne može izračunati kako će ova statistika izgledati za 10 godina.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
Erwin Johannes Eugen Rommel
08:23 12.10.2010.

\"Stručnjaci upozoravaju kako Srbija ni za 10 godina neće dostići RH\" U cemu? U pljacki politicara i gazenja puckih sloboda?

UK
Ugo Kajvez
09:37 12.10.2010.

Bolje reči da srbi neće nas sustić za 10g. nego da hrvatska sa ovom bandom lopovskom neće NIKADA sustić europu ..... (super skretanje poznornosti sa bitnih stvari, zar ne? .....)

Avatar rockon
rockon
10:26 12.10.2010.

Sada nam je odmah lakše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije