Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema krize

Sokol Mariću recesija ne smeta, lani imao dobit od 3 milijuna eura

sokol marić (1)
Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
15.08.2011.
u 21:30

Poznavatelji prilika u zaštitarstvu kažu da Sokol Marić dobro radi svoj posao, ali upozoravaju da dobiva poslove s doslovce svim najvećim kompanijama u državnom vlasništvu

Unatoč recesiji, dio hrvatskih zaštitarskih tvrtki posluje puno bolje nego prije par godina. Najveći u branši, zagrebački Sokol Marić, u četiri je godine (2006.- 2010.) povećao prihode sa 31,8 na čak 46,4 milijuna eura. Broj zaposlenih povećan je sa 2812 na 3533, a lanjska dobit nakon oporezivanja bila je veća od tri milijuna eura.

Poznavatelji prilika u zaštitarstvu kažu da Sokol Marić dobro radi svoj posao, ali upozoravaju da dobiva poslove s doslovce svim najvećim kompanijama u državnom vlasništvu - Fina, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, Hrvatska lutrija, HEP, HAC, HPB, AUDIO, Janaf, HZMO, INA. Dok je u Fini imao monopol, samo iz tog izvora dobivao je i do 90 milijuna kuna godišnje. Ugovori s tvrtkama u državnom vlasništvu uglavnom su dobiveni izravnom pogodbom.

I dok vlasnik Sokol Marića zadovoljno zbraja profit i najavljuje otvaranje zaštitarske tvrtke na Karibima, neke su tvrtke zadnjih godina još brže rasle. Tako je Bilić - Erić, zaštitarska tvrtka koju se neslužbeno povezuje sa Vinkom Žuljevićem Klicom, od 2006. povećao prihod za 2,5 puta, sa 3,2 na 8,2 milijuna eura, čime se svrstao na četvrto mjesto po uspješnosti.

U međuvremenu, na sceni se pojavio još agilniji konkurent - zagrebačka Klemm sigurnost. Tvrtka koju vodi Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, raste po zadivljujućoj stopi od preko 30 posto godišnje, a u boljim godinama prihode su znali i udvostručiti. U razdoblju od 2006. do 2010. Klemm sigurnost prihode je povećao s jednog na 5,5 milijuna eura.

Komentara 111

OB
-obrisani-
23:14 15.08.2011.

kakav glup članak! nigdje ne piše koliku plaću imaju zaštitari i dobivaju li božićnicu?! je li ovo novinski članak, ili reklamni oglas?

GU
Gustavo
09:39 16.08.2011.

Morati će branitelji opet rješavat stvari, samo što su razjedinjeni danas.

Avatar tkozna
tkozna
22:42 15.08.2011.

Zaštitari mu rade sate i sate prekovrmeneo, inspekcija rada ,hm hm! A plača zaštitara od 2500 do 3300kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije