Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDIT U AGROKORU

Sberbank na bojkot pozvao i domaće banke, one ga odbile

Potpredsjednik ruske banke Sberbank, Maksim Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
29.06.2017.
u 18:55

Domaće banke navodno su od Trgovačkog suda dobile potvrdu da je roll-up legalan pa sudjeluju u kreditu

Sberbank, točnije središnjica banke u Moskvi, poslala je domaćim bankama, a navodno i ostalim potencijalnim kreditorima Agrokora, dopis u kojem ih poziva da odustanu od financijskog aranžmana kojim bi se Agrokoru odobrilo 480 milijuna eura po roll-up modelu.

Dopis je poslan 26. lipnja, a vjerovnicima Agrokora dan je rok od tri dana da se očituju ruskoj banci. Pozivaju se na lex Agrokor, odnosno njegov članak 40., u kojem nema spomena o roll-up modelu te ističu da je takav način financiranja “ilegalan”.

Zato su ulagačima poručili da ih, “iako zbog vremenskih ograničenja nisu detaljno proučili Kazneni zakon, pozivaju da prouče potencijalne obveze koje bi mogle proizaći iz sudjelovanja u takvom aranžmanu”, ali i da sudjelovanjem u novom financiranju odustaju od mogućnosti tužbi.

Vrlo je izgledno da Sberbank neće financirati Agrokor, što se može čuti u bankarskim krugovima, kao ni manja ruska banka VTB, koja je također u vlasništvu ruske države. Te su dvije banke izložene s oko 1,5 milijardi eura u Agrokoru i dosad su imale status najvećeg vjerovnika u koncernu.

Roll-up modelom, koji priznaje 480 milijuna eura novog financiranja i 480 milijuna eura starog duga, novi će igrači povećati svoje pozicije među vjerovnicima. Rusi su zato i ljuti jer će ulagačima koji su kupovali obveznice na 30 posto njihove vrijednosti roll-up priznati 100 posto vrijednosti obveznice.

Drugim riječima, za uloženih 30 milijuna eura kupili su obveznice nominalne vrijednosti 100 milijuna eura i sada će s novih 100 milijuna eura ulaganja dobiti status vjerovnika kojem se duguje ukupno 200 milijuna eura premda su uložili samo 130 milijuna eura. Izvanredna uprava Agrokora više je puta pozivala ruske banke na sudjelovanje, pa i rezervirala kvotu od 170 milijuna eura u novom aranžmanu.

I dalje su spremni razgovarati s Rusima, koje će čekati do petka. Ipak, izgledno je da će taj iznos ipak upisati američki fond Knighthead Capital Management, koji je obveznice Agrokora kupio tek u prvom kvartalu 2017. Domaće banke i investitori od Trgovačkog suda u Zagrebu navodno su dobili potvrdu da roll-up model nije ilegalan te da je u skladu s lex Agrokor.

Zato se domaće banke neće odazvati na Sberbankov apel za bojkot financiranja Agrokora, već namjeravaju iskoristiti kvotu od 160 milijuna eura koja im je dana u novom aranžmanu. Novac će, uz Zagrebačku banku, dati navodno i Erste banka, Privredna banka Zagreb, ali i još nekoliko manjih banaka u Hrvatskoj, koje nisu pretjerano izložene u Agrokoru.

Rusko ne poruka je, kako se može čuti, da su iscrpljena sva ostala sredstva i da će vjerojatno tražiti druge načine da naplate svoja potraživanja. Činjenica da je dopis prema bankama išao direktno iz Moskve dokazuje da se vrh banke uključio u naplatu 1,5 milijardi eura i da neće lako ispustiti iz ruku taj novac.

Tek kad se zbroje sve tražbine, krajem kolovoza bit će poznato koliki je ukupan dug Agrokora, a potom će biti osnovano i stalno vijeće vjerovnika u kojem će Rusi imati tek petinu ukupnog utjecaja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije