Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Samo je 20 posto hrvatskih poduzetnika kreditno sposobno

'09.03.2009., Zagreb - Goran Gazivoda, predsjednik Uprave Banco Popolare Croatia. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIX'
25.04.2012.
u 20:27

U fokusu za kreditiranje: energetska učinkovitost, proizvodnja za izvoz, povlačenje novca iz EU fondova i agrofinanciranje

– Ovo je godina inventure za sve banke na tržištu koje budu usklađivale vrijednost potražnje sa stvarnim stanjem. Lani je zabilježeno 12,4 posto loših plasmana, a tek je 20 posto kompanija kreditno sposobno, mogu vratiti dug koji podignu – istaknuo je Goran Gazivoda, predsjednik uprave Banco Popolare Croatia, na okruglom stolu mjesečnika Banka \"Koga će banke kreditirati\".

Gazivoda upozorava da istodobno traju proces razduživanja, smanjenja izloženosti banaka pojedinim kompanijama i smanjenje potražnje za kreditima. Poseban je problem što se dobre greenfield investicije godinama bore s birokracijom.

– Za tvornicu gnojiva u Vukovaru koju smo kreditirali prošle su četiri godine od projekta do dobivanja dozvola. Administrativne prepreke su goleme – upozorio je Gazivoda.

Nenad Mećava, direktor poduzetničkog bankarstva u Zagrebačkoj banci, poručio je da će banke relaksirati uvjete kreditiranja poveća li se udio vlasnika, a HAMAG i HBOR preuzmu veći dio rizika. Iz HBOR-a su poručili da je takav model kreditiranja u pripremi za nove investicije, posebno one izvozno orijentirane.

– Projekti su koji imaju potencijal za kreditiranje energetika i energetska učinkovitost, uključujući biomasu, bioplin, vjetar i male hidrocentrale, kao i proizvodnja za izvoz, agrofinanciranje i projekti fondova EU, posebno vezani uz infrastrukturu i zaštitu okoliša – poručio je Vladimir Kristijan, direktor sektora gospodarstva Erste banke.

Ponešto optimizma unio je podatak iz HBOR-a da su lani ponovno počeli više kreditirati investicije u odnosu na obrtna sredstva, dok je 2010. više od 70% kredita išlo na tekuću likvidnost.

Komentara 2

OB
-obrisani-
11:04 26.04.2012.

nije komentiran ? ja bih reko, nestaju komentari

OS
osica
11:36 26.04.2012.

Krvna slika našeg poduzetništva iskazana kroz financijsko stanje - a ono je mjerilo uspješnosti (drugo su želje i nagađanja ) nije nam baš neka - znači 80% ih je nesposobno za funkcioniranje. Ništa čudno, i mi građani smo većinom kreditnom kreditno nesposobni. Može li 20% sposobnih izvući 80% onih koji iz opravdanih ili neopravdanih razloga - \"stoje na mjestu, ili se vrte u krugu nemoći - do umiranja\" kakvi bi to \" impulsi trebali biti da ih izvuku\" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije