Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ruska kompanija kupila letonski grad za tri milijuna dolara

Nekadašnji sovjetski vojni grad, poznatiji pod imenom Skrunda-1 na prodaju je stavila Letonija, vjerojatno zato što je njeno gospodarstvo najteže pogođeno ekonomskom krizom od svih članica EU.
06. veljače 2010. u 15:17 6 komentara 5 prikaza
skrunde
Foto: vl

Ruska kompanija Aleksejevskoje-Serviss kupila je aukciji cijeli grad za 3,1 milijuna dolara, što je čak deset puta više od njegove vrijednosti. Nekadašnji sovjetski vojni grad, poznatiji pod imenom Skrunda-1 na prodaju je stavila Letonija, vjerojatno zato što je njeno gospodarstvo, prema mnogim izvješćima, najteže pogođeno ekonomskom krizom od svih članica Europske unije.

Skrunda-1 se nalazi oko 150 kilometara zapadno od Rige i neoznačena je na sovjetskim kartama jer je korištena kao radarska stanica, a u njoj su do 1994. godine uglavnom živjeli sovjetski vojnici sa svojim obiteljima, ukupno oko 5 tisuća ljudi. Kada su se ruske snage 1994. povukle iz Letonije, grad od 45 hektara zemlje ostao je potpuno napušte. Uz desetak stambenih zgrada, u ovom se gradiću nalaze i sva noćna kluba, shopping centar, vrtić, vojarna i sauna, a navodno je sve u jako dobrom stanju.

Priroda je kroz godine ipak odradila svoj posao, pa su gradske ulice obrasle travom, a na nekim je krovovima izraslo drveće, no Skrunda-1 je ipak spremna za nove stanare, budući da su stakla na zgradama preživjela sve ove godine, kao i plinska stanica koja odmah može početi grijati.

Iz ruske kompanije Aleksejevskoje-Serviss još nije objašnjeno za što će se grad koristiti.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Ugo Kajvez:

    Ja sam mislio da se ta zemlja zove Litva ... kako sada \"Letonija\"? ... zna tko?

  • mikrogrizzly:

    Da je Hrvatska zemlja pametnih i radišnih, prodali bi za velike novce goleme površine i zgrade u sklopu bivših vojarni JNA. Pri tome ne mislim na prodaju preko pri(h)vatizacije a la HFP što je bio sinonim za drp sistem nego ... prikaži još! na ozbiljan pokušaj da se utrže novci za te opustošene lokacije s kojima ni država niti lokalna zajednica ne znaju što će i čemu bi služilo. Tko nije bio na Lastovu, primjerice, pa vidio kako danas izgleda kompleks Jurjeve luke ili na Visu gore na brdu gdje lokalni pastiri drže ovce u zgradama bivših kasarni - e taj ne zna o čemu pričam... Dakako, ne prodaja po sistemu \"pošteno, ako ne može drugačije\" nego internacionalni tenderi po jasno određenim aukcijskim pravilima. Nema goreg nego da se i dalje kote štakori i posjetitelji čudom ne mogu načuditi što ni nakon 18 godina nakon rata nije ništa investirano u te komplekse.

  • -obrisani-:

    Cudno, da su sve te rusevine prodali bas Rusima! Balticke su republike prije okupacije od strane Stalina (1940) bile bogate pokrajine Sjeverne Europe, gdje su baltijci, Svedjani, Zidovi, baltski Njemci napravili od svojih zemalja male, ali jos dobro uredjene i ... prikaži još! prosperirajuce republike. Za Rusima je poslije 50 godina okupacije ostala samo siva, zalosna pustinja ... Isto tako su Rusi uspjeli totalno unistiti i nekada jos bogatiju njemacku pokrajinu Ostpreussen z glavnim gradom Königsbergom ...