Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor G20

Rastućim gospodarstvima veće ovlasti u upravljanju MMF-om

mmf
AFP
25.10.2010.
u 08:58

Sporazum 20 najrazvijenijih gospodarstava podrazumijeva odricanje dvaju mjesta u 24-članom upravnom odboru u korist gospodarstava u razvoju poput Kine, Brazila ili Indije.

Dogovorom o reformi MMF-a rastuća gospodarstva dobit će veće ovlasti u upravljanju tom međunarodnom financijskom institucijom, dogovoreno je na sastanku članica G20 u južnokorejskom Gyeongju.

Sporazum 20 najrazvijenijih gospodarstava podrazumijeva odricanje dvaju mjesta u 24-članom upravnom odboru u korist gospodarstava u razvoju poput Kine. Ona bi trebala postati čak treća po utjecaju zemlja u MMF-u, a i rastuća bi gospodarstva dobila više od šest posto sadašnjih glasačkih prava, priopćio je Reuters.

Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn sporazum je ocijenio najvećom reformom upravljanja MMF-om u povijesti te institucije koja okuplja 187 zemalja. Reforma MMF-a najbolji je dokaz da se globalni gospodarski utjecaj sa zapada premješta na gospodarske sile u razvoju poput Kine, Brazila i Indije.

Dogovorene reforme na snagu će stupiti tijekom iduće godine, a G20 u Gyeongyju se pozabavio i umjetno održavanim tečajevima domaćih valuta što doprinosi globalnom ratu valuta.

SAD i EU, naime, optužuju Kinu da umjetno zadržava juan na niskoj razini kako bi njezini izvoznici ostali konkurentni. Američki ministar financija Timothy Geithner o tome je jučer u Kini razgovarao i s predsjednikom vlade Wangom Qishanom. Geithner smatra kako je postupna aprecijacija valuta država koje bilježe znatan višak u trgovačkoj bilanci i te kako potrebna. U Pekingu pak drže da je pretjerano popustljiva monetarna politika Washingtona neodgovorna.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
09:51 25.10.2010.

Koliko je \"međunarodni\" MMF vidi se tome što su ameri i zap. europljani tajno dogovorili da čelni čovjek svjetske banke UVIJEK bude amer a čelni čovjek MMF-a UVIJEK bude europljanin .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije