Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Jamnica: Sberbank pokrenuo izvršne postupke u Sloveniji i Srbiji

Jamnica, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, u ponedjeljak je putem Zagrebačke burze objavila da je Sberbank iz Ljubljane protiv te tvrtke pokrenula dva izvršna postupke u Sloveniji i Srbiji
14. kolovoza 2017. u 17:10 10 komentara 2301 prikaza
25.04.2007., Pisarovina - Predstavljanje nove boce mineralne vode Jamnica. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Jamnica, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, u ponedjeljak je putem Zagrebačke burze objavila da je Sberbank iz Ljubljane protiv te tvrtke pokrenula dva izvršna postupke u Sloveniji i Srbiji, dok je Sberbank iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji, a zbog kredita za koje je Jamnica preuzela jamstva. 

Anvar Azimov ruski veleposlanik Azimov za Večernji: Ulaganjem u Agrokor uložili smo i u sigurnost Hrvatske

Kako se navodi u objavi, Sberbank d.d., Ljubljana, pokrenula je protiv Jamnice dva izvršna postupka na osnovi vjerodostojne isprave, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okrajnim sudišćem u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 milijuna eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo. 

Nadalje, Sberbank d.d., Zagreb, također je pokrenula izvršni postupak na osnovi vjerodostojne isprave pred Privrednim sudom u Beogradu radi kredita u iznosu od 255,28 milijuna kuna za koji je Jamnica preuzela jamstvo.

Sberbank traži izvršenje (ovrhu) na udjelima Jamnice u društvima kćerima i to Mg Mivela d.o.o., sa sjedištem u Beogradu, Srbija, i Jamnica mineralna voda d.o.o., sa sjedištem u Mariboru, Slovenija, objašnjavaju iz Jamnice.

Ti se sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice spominju i u prošli tjedan objavljenom mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora, u kojem je navedeno da je u proteklom razdoblju formalno pokrenut niz sudskih i ovršnih postupaka protiv Agrokora d.d. i povezanih društava te tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu. 

U tom je izvješću, koje se odnosi na razdoblje od 10. srpnja do 10. kolovoza, spomenuto da je ovršne postupke protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji pokrenula Sberbank d.d., Ljubljana, u pogledu Agrokorovih udjela u Mercatoru i poslovnog udjela u trgovačkom društvu Jamnica mineralna voda d.o.o., koje drži Jamnica.

"Rješenje o ovrsi je doneseno 4. srpnja 2017. godine, a na isto je izvanredna uprava uložila prigovor sukladno procesnim pravilima. No, nakon što je postupak izvanredne uprave priznat u Sloveniji, navedeni ovršni postupci su prekinuti po sili zakona. Izvanredna uprava je o odluci kojom je priznat postupak izvanredne uprave obavijestila sud pred kojim je ovršni postupak pokrenut, i predložen je prekid ovršnog postupka. Odluka suda koji vodi postupak ovrhe o prekidu postupka je u postupku donošenja", navela je izvanredna uprava u izvješću.

Milan Ivkošić Rasprodaja države – nestaje Hrvata, ali i hrvatske zemlje

Postoje, dodaje se, saznanja i da je Sberbank, Ljubljana, zatražila donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja spomenutih poslovnih udjela, ali i da pismena u svezi postupka u povodu takvog zahtjeva nisu zaprimljena, ali će izvanredna uprava poduzeti potrebne korake ako do dostave takvih pismena dođe.

Izvanredna je uprava u izvješću objavila i da su slovenske i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule ovršne postupke u Srbiji protiv Jamnice s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela d.o.o. i protiv Konzuma d.d. u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o.

Izvanredna uprava poduzima potrebne korake u svezi ovih postupaka te je podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji, navela je uz ostalo izvanredna uprava u zadnjem mjesečnom izvješću.

Ledo Ponuda Agrokoru Konzum BiH banci iz Saudijske Arabije, pismo namjere već stiglo u Zagreb Agrokor Stanje u tvrtki Agrokor objavio izvješće: Sberbank proširuje tužbe, ali ima i novih postupaka Agrokor Ratko Bošković Agrokorov poučak: koncern u Njemačkoj nije isto što i u Hrvatskoj
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • morlak:

  A da se ipak kroz dva tri prijevoda ovršni postupak nije pretvorio u izvršni. Podosta čitam novine ali u ovom kontekstu ne znam što bi izvršni postupak trebao značiti.

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  Druga važna stvar, Todorić, ali i oni koji su mu odobravali kredite HBORa, ili poticaje za poljoprivredu, ili iz mirovinskih fondova, moraju na suđenje i dugotrajne zatvore. Ono što je ENRON bio u Americi, Agrokor je kod nas

 • antonelić:

  mislim da ruska banka griješi kad je pokrenula postupke u sezoni kiselih krastavaca ... trebali su sačekati kraj turističke sezone i povratak min.pinok. marića sa zasluženog godišnjeg odmora ... kad se bude brojala lova od turista , tada trebaju udariti ... prikaži još!i tužbe ... neka rusi uzmu todorićevu jahtu i dvorac , kojeg su hipotekirali ... nadam se da će pinok. marić još jednom nasamariti ruse ... najprije im je podvalio napumpane bilance , a sada će imovinu prodati američkom lešinarskom fondu kroz rollup mjenice za 20% vrijednosti ...