Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Konzum BiH banci iz Saudijske Arabije, pismo namjere već stiglo u Zagreb

Dobavljači se boje da će, preuzme li Konzum BiH trgovački lanac Bingo iza kojeg stoji saudijska banka, i većina robe biti s istoka
12. kolovoza 2017. u 12:03 15 komentara 10824 prikaza
Ledo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Za Konzum u BiH navodno postoji ozbiljna ponuda dijela tamošnjih poduzetnika, koje predvodi vlasnik tamošnjeg trgovačkog lanca Bingo, a iza njih stoji banka iz Saudijske Arabije, koja već posluje već na tržištu BiH.

Todorićeva jahta Podmiruju dug Zavirite u jahtu koju Agrokor prodaje za 10 milijuna kuna

Navodno je pismo namjere već došlo u Agrokor.

Razdvajanje u rujnu

Prema najavama izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, u rujnu će doći do razdvajanja Mercatora i Konzuma na tom tržištu. Neki dobavljači iz Hrvatske već se boje da bi to razdvajanje moglo značiti da Konzum preuzme sve obveze pa da zbog prevelikog opterećenja završi u stečaju, u kojoj bi svoju priliku mogla naći banka. Ako banka iz Saudijske Arabije preuzme Konzum BiH, tada bi te trgovine djelovale samo u Federaciji. Dodatan je strah da bi se zbog toga ubuduće trgovine Konzuma u BiH mogle okrenuti robi s istoka.

Agrokor Stanje u tvrtki Agrokor objavio izvješće: Sberbank proširuje tužbe, ali ima i novih postupaka

Sumnje da se teži da banka s okupljenim poduzetnicima preuzme tamošnji Konzum pojačana je jer navodno hrvatski dobavljači nisu stalno pozivani na sastanke u BiH s tamošnjim dobavljačima. Dobavljači u BiH pozdravili su razdvajanje Konzuma i Mercatora, ali i poduzeli niz mjera da zaštite svoja prava. Prošli mjesec održali su sastanak s predstavnicima Vijeća ministara BiH i još nekim nadležnim institucijama, a predstavnici pregovaračkog tima zatražili su da se ne potpisuje ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodno dobivene jedinstvene garancije te da Mercator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH sukladno trenutačnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno sukladno tekućem udjelu Mercatora u prodaji Konzuma BiH.

Mercatoru 83 dućana

Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom u BiH traže garanciju Sarajevskog Kiseljaka i Leda iz Čitluka kako bi se pokrio dio tekućih potraživanja. To su predočili Ramljaku na nedavnom sastanku. Pozdravljaju ponovno uvođenje Mercatora na tržište BiH, dokapitalizaciju Konzuma i podmirivanje dugovanja i obaveza Konzuma prema dobavljačima u BiH.

Odluka o vraćanju Mercatora na tržište BiH trebala bi se prihvatiti na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća krajem kolovoza. Mercator će preuzeti natrag svoja 83 dućana koja su bila u najmu i vlasništvu prije spajanja s Konzumom, a kojemu ostaju njegovi dućani. Kako je nedavno rekao Ramljak, analize pokazuju da je najbolje rješenje imati dva različita formata u BiH.  

Agrokor Ratko Bošković Agrokorov poučak: koncern u Njemačkoj nije isto što i u Hrvatskoj Jahta 'Jana' VELIKI INTERES GRAĐANA Zašto ne naplaćuju ulaz na Todorićevu jahtu? Zadar: Prezentacija Agrokorove jahte Riva 85 Opera koja je stavljena na prodaju Imovina na bubnju Za Todorićevu jahtu i helikopter 27 kupaca, za svaku tvrtku četiri-pet

Elipso

  • stomugromova:

    Pod svaku cijenu spriječiti prodor vehabija u BIH.Oni nemaju što raditi u EU.

  • prolozanac:

    U bih je jasno da nista nije jasno bih kao umjetna tvorevina je veca utopija od eu srbi u bih imaju svoj teritorij i svoje ja hrvati su toliko marginalizirani da nemaju ni tv kanal na materinskom jeziku ponizenje i ... prikaži još! sovinizam bez kraja

  • Draš:

    Rusi i Kinezi nisu dobrodošli i novac im smrdi,Saudijci su pristojan i kulturan narod i sigurno su dobrodošli.Haha,bedastoče ,šta sve novinar neče napisati.