Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prihodi SAP-a lani 22 posto manji nego u 2009. godini

Prihodi od softvera i održavanja također su zabilježili pad, i to od 19% u odnosu na 2009. godinu. Iako su proteklih godina prihodi od konzaltinga i edukacije bilježili najveći rast, i oni su lani zabilježili pad od 35 posto
22. veljače 2011. u 13:55 0 komentara 3 prikaza
SAP
Foto: Arhiv VL

Tvrtka SAP danas je predstavila poslovne rezultate za 2010. godinu. Ukupni prihod za 2010. godinu iznosi 49 milijuna kuna, što predstavlja pad od 22% u odnosu na 2009. godinu. Prihodi od softvera i održavanja također su zabilježili pad, i to od 19% u odnosu na 2009. godinu. Iako su proteklih godina prihodi od konzaltinga i edukacije bilježili najveći rast, sukladno stanju na tržištu u 2010. godini i ovi prihodi bilježe znatan pad, i to od 35%. Unatoč tomee, SAP i dalje drži svoju vodeću poziciju na području Enterprise Resurce Planninga u Hrvatskoj.

Teška gospodarska situacija posljednjih godina potresa cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, pa tako niti SAP nije izuzet iz ostvarivanja nepovoljnijih poslovnih rezultata. Kako nije bilo novih velikih ERP projekata, fokus je usmjeren prema alatima za poslovno izvješćivanje (BI) i prema alatima za optimizaciju postojećeg SAP sustava. Upravo na tom dijelu SAP je u Hrvatskoj ostvario značajne rezultate kako bi proširenjem ponude iz svog portfelja nadoknadio smanjenje prihoda u ERP segmentu, stoji u priopćenju SAP-a.

Osim toga, 2010. godina bila je značajna u segmentu ljudskih potencijala te je cilj bilo zadržanje postojećih radnih mjesta. Sukladno tome izvedeno je i restrukturiranje unutar tvrtke kako bi se povećala učinkovitost poslovanja. Restrukturiranje je donijelo bolju produktivnost, snažniju partnersku povezanost, visoki stupanj fokusa na izvedbu poslovne strategije i unapređenje odnosa s korisnicima. .

 - Uzimajući u obzir stanje na tržištu u prošloj godini, podaci su lošiji nego proteklih godina. Korisnici su zbog krize prvo prestali trošiti na edukaciju, a nije bilo ni velikih projekata. Teško ostvareni prihod još se teže naplaćivao, no uspjeli smo sačuvati cash flow i stabilnost tvrtke. Vjerujem da će ova godina biti bolja nego prošla. U razgovoru s ljudima iz gospodarstva primjećujemo ponovno fokusiranje na posao, što nas veseli, izjavio je direktor Igor Dropulić.  

U Hrvatskoj ima više od  300 certificiranih SAP konzultanata, 2010. godina je završena sa više od 160 korisnika SAP rješenja u Hrvatskoj, od toga 18 od TOP 30 tvrtki u Hrvatskoj su SAP korisnici, a 25 od TOP 50 tvrtki je stvaratelj nove vrijednosti koji koriste SAP sustav u svojem poslovanju. Partnerska mreža broji 17 partnera različitih profila, a u hrvatskom uredu zaposleno je 19 ljudi, kaže se u priopćenju.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.