Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UVJETI POSLOVANJA NEODRŽIVI'

Petrol nakon sastanka s ministarstvom: 'Distributeri ne ostvaruju nikakve enormne profite. Vrijeme je za deregulaciju'

Knin: Konferencija povodom otvorenja Vjetroelektrane Ljubač
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
28.12.2022.
u 13:00

Kuzmić je istaknuo da je Petrol distributer naftnih derivata, te da sluša izjave resornog ministra o nekakvim ekstra profitima koje naftne kompanije ostvaruju, no i da distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite

Članovi Uprave Petrola Hrvatska smatraju da je došlo vrijeme za deregulaciju cijena naftnih derivata, da naftne kompanije u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite i da će iduća godina biti još i gora, te da su im sadašnji uvjeti poslovanja neodrživi. Član Uprave Petrola Hrvatska Vladimir Kuzmić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da su s regulacijom cijena suočeni od 16. listopada 2021. godine.

Istaknuo je da su se odlučili na zatvaranje benzinskih postaja na sat vremena zbog toga jer se ni nakon njihovih višekratnih obraćanja hrvatskoj vladi i resornom ministarstvu, a niti nakon današnjeg šestog sastanka, nije ništa konkretno promijenilo.

Apel zbog neodrživosti

Kazao je kako žele da se regulacija postavi na temelje koji bi bili održivi, a da je današnje zatvaranje postaja apel da se ukaže na neodrživost takve regulative koja ne omogućuje profitabilno poslovanje Petrola u Hrvatskoj.

Kuzmić je istaknuo da je Petrol distributer naftnih derivata, te da sluša izjave resornog ministra o nekakvim ekstra profitima koje naftne kompanije ostvaruju, no i da distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite.

Tvrdi kako su burzovne cijene s mediteranske burze temelj na kojem se naftni derivati u Hrvatskoj kupuju, ali i da je drugačiji položaj njih koji su trgovci naftnim derivatima, koji derivate kupuju i puštaju u prodaju putem svojih benzinskih postaja, dok je u drugačijem položaju Ina koja uz svoju trgovinu posjeduje i proizvodne kapacitete i koja ima priliku ostvarivati rafinerijske marže.

"Nama su nabavni uvjeti bazirani na burzovnim kotacijama. Uzimajući u obzir nabavne uvjete za 2023. godinu situacija je daleko složenija nego što je bila ove godine i današnja odluka je apel da se nešto u tom segmentu napravi, kako bi se izbjegle nestašice goriva, jer uz nabavne uvjete za iduću godinu, odnosno kakve smo dobili ponude za iduću godinu, visina regulirane marže je neodrživa", rekao je Kuzmić.

Predsjednica Uprave Petrol Hrvatska Simona Kostrevc  vjeruje da će Petrol postići dogovor s Hrvatskom, te da je  prva namjera Petrola  da mirnim putem dogovori okvir koji će biti prihvatljiv i za njih  i za državu.

Govoreći o jutrošnjem sastanku s ministrom Filipovićem, član Uprave Petrol Hrvatska Niko Knez kazao je kako je ministar stavio na stol "jednu određenu ponudu u smislu povećanja" no da su mu iz Petrola rekli kako su nabavni uvjeti višestruko viši, te da ih to povećanje koje je predloženo stavlja u još nepovoljniju situaciju od dosadašnje. Istaknuo je da regulirana marža od 65 lipa nije dovoljna, jer kalkulacija regulirane cijene polazi od burzovne cijene na Mediteranu, bez ikakvih premija.

Navedeno je i da nema baš puno država u EU-u koje primjenjuju regulaciju cijena i ove koje su to primjenjivale shvatile su da je to kontraproduktivno i pustile su da tržište napravi svoje.

Iz Uprave Petrola Hrvatska smatraju i da su se stekli uvjeti da se deregulira tržište, a ako regulacija mora ostati da se nađe razumna mjera koja će omogućiti uredno poslovanje i mogućnost urednog snabdijevanja naftnih derivata.

Objavili priopćenje

Nakon sastanka s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, objavili su i priopćenje u kojem su objasnili cijelu situaciju.

''Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mio EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mio EUR.

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka.

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, Petrol d.o.o. će danas, 28. prosinca 2022.

od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Z zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu.

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište.

U ime tvrtke Petrol se ispričavamo svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša namjera ovim upozorenjem Vladi je spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično poteškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti.

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji'', piše.

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Nlnja
Nlnja
13:52 28.12.2022.

U prvoj polovici 2022. godine u Petrolu su ostvarili prihode od prodaje u visini od 4,2 milijarde eura što je za 126 posto više u odnosu na isto razdoblje u 2021. i 39 posto iznad plana za navedeno razdoblje. Osimm povećane količinske prodaje goriva i derivata, rast prodajnih cijena goriva, električne energije i prirodnog plina najviše je utjecao na rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Avatar horuk
horuk
14:49 28.12.2022.

Kako je u Slo dovoljna jedna marža au HR mora biti 30% veća????

LE
Levanto
13:50 28.12.2022.

E nećeš u moj auto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije