Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI ODLUKAMA VLADE

VIDEO Petrol i Crodux na sat vremena zatvorili pumpe i poslali poruku: 'Želimo spriječiti nestašice goriva'

Šibenik: Petrol u znak prosvjeda zatvara prodajna mjesta između 12 i 13 sati
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
28.12.2022.
u 12:26

Ranije je održan i sastanak Ministarstva gospodarstva s Upravom Petrola, no ono nije rezultaralo pozitivnim pomacima, već se ministar Davor Filipović osvrnuo na Petrol Grupu, smatrajući kako ''oni nisu u nikakvom velikom gubitku''

Slovenska naftna tvrtka Petrol na sat vremena su prosvjedovali zatvaranjem gotovo svih prodajnih mjesta. Prosvjed je krenuo u 12 sati te trajao do 13, a otvorena su ostala jedino prodajna mjesta na autocestama i nautičkim benzinskim servisima. Inače su i sva prodajna mjesta ostala otvorena za hitne službe: policiju, vatrogasce i hitnu pomoć.

Kako su najavili, ovaj prosvjed su održali zbog nezadovoljstva ograničavanjem cijena naftnih derivata u Hrvatskoj i Sloveniji, smatrajući kako su zbog toga u ovoj godini izgubili oko 45,6 milijuna eura. 

''Odlučili smo se na ovaj potez kako bismo pronašli zajednički jezik s državom, unaprijed osigurali stabilnu opskrbu naftnim derivatima, zaštitili više od 2.173 radnih mjesta i omogućili vam da i ubuduće posjećujete prodajna mjesta Petrola i Croduxa'', objavili su ranije u priopćenju.

Ranije je održan i sastanak Ministarstva gospodarstva s Upravom Petrola, no ono nije rezultaralo pozitivnim pomacima, već se ministar Davor Filipović osvrnuo na Petrol, smatrajući kako ''oni nisu u nikakvom velikom gubitku''.

- Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem jer sam osobno s INA-om komunicirao na način da razmišljamo ako dođe do stabilizacije, da se njihove marže vrate na 75 lipa iz lipnja, ali to Petrolu nije dovoljno. Takva je cijena marže trenutno u Sloveniji, dok oni traže marže od jedne kune. Moram istaknuti i njihovu komunikaciju - govore da oni tako ne mogu poslovati, a opet ostvarili su skoro 100 milijuna eura dobiti što sugerira da nisu u nikakvim strašnim problemima - kazao je Filipović ranije.

Petrol se naknadno oglasio i priopćenjem, odnosno objašnjenjem zašto je do ovog poteza došlo, a koje prenosimo u cijelosti:

''Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika. 

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mio EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mio EUR. 

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom). 

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa. 

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka.

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, Petrol d.o.o. će danas,  28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Z zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu. 

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište. 

U ime tvrtke Petrol se ispričavamo svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša namjera ovim upozorenjem Vladi je spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično poteškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama. 

Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. 

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima. 

U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji'', piše.

Komentara 8

PA
Palence
12:33 28.12.2022.

Ne morate niti otvarati ponovno. Spakirajte krpice pa se izdrkavajte po svojoj Deželi...

BU
Bukva2
13:01 28.12.2022.

Moje iskustvo, točio isključivo na croduksu premium gorivo i otišle mi brizgaljke. I što je najgore još nas deru sa cijenom. Sramota. Bojkot, bojkot, bojkot. Samo kuća posao, a s posla usputno obavite kupovinu, sve sitnice znače itekako na mjesečnoj bazi. Pre ležerno se automobili koriste, auto na kavu, autom na šetnju, autom vamo, autom tamo. Ljudi šetajte više, em je zdravo, em će potražnja pasti, a samim time i cijene. Možete utjecati na cijenu goriva svojim ponašanjem, vrlo jednostavno. Bojkot, bojkot, bojkot vožnje gdje god možete. Ključ problema je u Vašim rukama, ali doslovno. Hvala.

Avatar links
links
13:32 28.12.2022.

ajmo trajni bojkot!!! Nisu jedini na sreću...zaobilazimo ih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije