Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

Petrokemija prošlu godinu završila s 267,6 milijuna kuna gubitka

petrokemija
arhiva VL
01.04.2010.
u 09:00

Rezultati poslovanja ukazuju na negativne učinke krize, koja se negativno odrazila na pad potražnje i pad cijena mineralnih gnojiva, uz rast cijene prirodnog plina.

Grupa Petrokemija prošlu je godinu završila s 267,6 milijuna kuna gubitka, stoji u konsolidiranim, revidiranim financijskim izvještajima Petrokemije objavljenima na Zagrebačkoj burzi.

Rezultati poslovanja Petrokemije d.d. u 2009. godini ukazuju na značajne negativne učinke svjetske financijske krize, koja se posebno negativno odrazila na pad potražnje i pad cijena mineralnih gnojiva, uz istovremeni rast cijene osnovne sirovine - prirodnog plina, pojašnjavaju iz tvrtke te dodaju kako su u izvještaje uključeni rezultati matice - Petrokemije d.d. Kutina i društava kćeri - Restorana Petrokemija Kutina, Petrokemije Novi Sad i Petrokemija Novo Mesto. Društva kćeri nemaju značajnog utjecaja na financijski rezultat Grupe, kažu u Petrokemiji.

Petrokemija je ostvarila ukupne prihode od 1,963 milijuna kuna, što je pad od 33,5 posto, dok su rashodi u odnosu na 2008. godinu smanjeni za 23 posto, na 2,22 milijarde kuna. Financijski rashodi manji su za 26,9 posto u odnosu na proteklu godinu. Gubitak iz financijskih odnosa u iznosu 25,8 milijuna kuna ostvaren je kao rezultat rasta kamata na kratkoročne kredite, ali i porasta tečajnih razlika (promjene tečaja USD-a i EUR-a).

Na domaćem tržištu, uslijed krize, produženi su rokovi naplate potraživanja, a određenu neizvjesnost u pogledu opskrbe plinom donosi novi ugovor o opskrbi prirodnim plinom na čijem sklapanju inzistira dobavljač, kažu u izvještaju.

Cilj je Petrokemije u ovoj godini ostvariti minimalnu dobit, što će uglavnom ovisiti o nabavnoj cijeni plina. Maksimalno povećanje cijene za koje Petrokemija procjenjuje da ga može uključiti u poslovni rezultat 2010. godine je oko 15 posto, a svako veće povećanje ugrožava kontinuitet poslovanja, zaključuju u izvještaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije