Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pašalićeva tvrtka neće
 u stečaj, Hypo mu uzima 250 stanova i 15 vila

Krećemo iznova, od proljeća planiramo nova zapošljavanja, kaže Pašalić
19. veljače 2014. u 12:15 55 komentara 15249 prikaza
Ivić Pašalić
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Kapital konzalting, tvrtka u vlasništvu Ivića Pašalića, unatoč blokadi računa još od srpnja 2012. i obvezama od 257 milijuna kuna ipak neće završiti u stečaju. Rezultat je to predstečajne nagodbe sklopljene s Hypo Leasing Kroatien, koji od Pašalića potražuje 254,4 milijuna kuna. Hypo je prihvatio plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji je Pašalić predložio u srpnju 2013. kojim se odriče 40 posto svojih potraživanja, odnosno 107 milijuna kuna. Preostalih 147,6 milijuna kuna Pašalić će Hypu vratiti prepuštanjem svojih 250 neprodanih nekretnina, od toga 192 stana sagrađena u naselju O2 u Odranskoj Zavrtnici pokraj Zagreba. Ondje je sagradio ukupno 340 stanova, dakle prodao ih je manje od pola.

Hypo će se također uknjižiti i na 15 vila s bazenima koje je Kapital konzalting sagradio u istarskom Paradižu kraj Vodnjana. Njih je prodano samo devet.

U planu restrukturiranja - koji ima 130 stranica teksta jer nabraja sve te nekretnine - Pašalić je vrijednost imovine svoje tvrtke procijenio na 148,4 milijuna kuna, a od čega 121 milijun kuna otpada na neprodane nekretnine u Odri, te još 23,9 milijuna kuna na vile u Paradižu. Upravo toliko ponudio je Hypu, što je i prihvaćeno.

– Kapital konzalting ubuduće će se, čim dovršimo proces predstečajne nagodbe, baviti energetskom obnovom zgrada. Lagano krećemo iznova, a od proljeća planiramo nova zapošljavanja. Nagodba je bila svima u interesu, pa tako i Hypu, od kojeg smo dobili 20 milijuna eura kredita – rekao je Ivić Pašalić, kojeg smo pitali kakva je perspektiva tvrtke. Koja se, doduše, spasila od stečaja, no zauzvrat se morala lišiti svoje imovine.

'SPECIJAL OBZOR, 16.02..2012., Zagreb - Dr. Ivic Pasalic, bivsi politicar, savjetnik predsjednika Tudjmana i clan HDZ-a, portret. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL' doktor u problemima Ironični Pašalić: Nisam kao ostali građevinari, njima cvjetaju ruže

Tako će njegova tvrtka izaći iz stanogradnje, Hypu prepušta brigu o O2, koje se reklamiralo kao “niskoenergetsko naselje”, i počinje se baviti energetskom obnovom kao novim izazovom.

Kapital konzalting imao je 2012. gubitak od 20,9 milijuna kuna, a samo u prva četiri mjeseca 2013. još 90,8 milijuna. Pašalić se u međuvremenu posvetio unosnijem biznisu s drvenim peletima - njegova tvrtka Mundus viridis bilježi po 25 milijuna kuna godišnjeg prihoda.

>> Pašalić: Prenijeli smo sav novac GSKG-u

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • Avatar MK
  MK:

  Opet se pokazalo... Ako si duzan 50'000 i nemozes vratiti banci, to je tvoj problem... ...ako si duzan 50'000'000 i nemozes vratiti banci, to je problem Banke.

 • swic:

  Ja pitam kako da kupim stan ? daju mi minus

 • 54321XXL:

  a što je sa stambenim zgradama u Istri , naselje Zambratija ?? Ima toliko puno kapitala da bi se DORH sa time trebao pozabaviti !!