Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Očekivani izbori u Kongresu i mjere Feda oživjeli tržište SAD-a

burza, NY
Pixell
03.11.2010.
u 09:47

Procjenjuje se da će Fed uvesti novi program otkupa obveznica kako bi zadržala kamatne stope niskima i potaknula kreditiranje i ubrzanje rasta gospodarstva

Na američkom tržištu vlada dobro raspoloženje uslijed očekivanja kako će Fed olabaviti monetarnu politiku, javlja BBC. Procjenjuje se da će tamošnja središnja banka uvesti novi program otkupa obveznica, vrijedan do 500 milijardi dolara, kako bi zadržala kamatne stope niskima i tako potaknula kreditiranje i ubrzanje rasta gospodarstva.

Takvu politiku Fed najavljuje od rujna, od kada je i S&P 500 indeks porastao oko 14 posto. Na Wall Streetu cijene dionica rastu i zbog izbora za Kongres, što bi zajedno s mjerama u monetarnoj politici trebalo popraviti poslovno okruženje. Prvi rezultati izbora za američki Kongres najavljuju da će republikanci dobiti većinu u Predstavničkom domu, dok bi demokrati mogli zadržati tijesnu većinu u Senatu. A tako podijeljen Kongres smatra se pozitivnim za tržište kapitala jer je otežano donošenje novih zakona i reformi, što onda i smanjuje nesigurnost poslovanja.

Najveći rast ima naftni sektor zbog rasta cijene nafte uslijed slabljenja dolara i zato što republikanci ne podržavaju regulacije koje bi umanjile dobit kompanija u tom sektoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije