Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Njemačke industrijske tvrtke planiraju skraćivati radno vrijeme

Prema vladinim bi projekcijama gospodarstvo ove godine trebalo porasti skromnih 0,5 posto, čime bi se rast trebao nastaviti desetu godinu zaredom.
04. srpnja 2019. u 13:30 1 komentara 204 prikaza
IFO institut
Foto: FrankHoermann/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Njemačke industrijske tvrtke očekuju da će u naredna tri mjeseca skraćivati radno vrijeme, signalizirajući pojačanu upotrebu instrumenta koji im stoji na raspolaganju kako bi se izbjegla masovna otpuštanja u uvjetima posustajanja gospodarskih aktivnosti, pokazalo je u četvrtak istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

Ursula von der Leyen NEOČEKIVANA POBJEDNICA Tko je Ursula von der Leyen? Postat će prva žena na čelu Europske komisije

U naredna tri mjeseca radno vrijeme planira skratiti 8,5 posto od ukupno 2.000 tvrtki obuhvaćenih istraživanjem, najviše od početka 2013. godine. Oko 3,8 posto kompanija već koristi taj instrument, navode u Ifo-u.

Mnoge kompanije u teškoćama koristile su 'Kurzarbeit' za vrijeme recesije 2008. i 2009. godine, skraćujući radno vrijeme u razdoblju niske iskorištenosti proizvodnih kapaciteta i tražeći od vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plaće kako bi sačuvale radna mjesta.

„Usporavanja gospodarstva postupno ostavlja trag na tržištu rada", konstatira šef Ifova odjela za ekonomske prognoze Time Wollmershaeuser.

Organizacija OECD predstavila rezultate istraživanja digitalizacije | Autor : FrankHoermann/DPA/PIXSELL Foto: FrankHoermann/DPA/PIXSELL

"Njemačka industrija bilježi pad aktivnosti od sredine prošle godine. Skraćeni je rad alat za kojim kompanije mogu posegnuti kako bi zadržale kvalificirane radnike unatoč teškim ekonomskim vremenima”, tumači Wollmershaeuser.

Nezaposlenost u Njemačkoj blago je pala u lipnju u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su u ponedjeljak podaci Saveznog ureda za rad, no porastao je broj prekarno zaposlenih, jasno signalizirajući slabljenje gospodarstva.

Hrčak ETIČKI ASPEKTI Njemački sud zabranio svemirska istraživanja na hrčcima

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih smanjio se za 1.000 u odnosu na svibanj i bez posla je u prošlom mjesecu bilo 2.281 milijuna Nijemaca. Stopa nezaposlenosti zadržala se na pet posto.

Prema vladinim bi projekcijama gospodarstvo ove godine trebalo porasti skromnih 0,5 posto, čime bi se rast trebao nastaviti desetu godinu zaredom.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • zivko32:

    gdje su naši naši komentatori koji govore kako u Njemačkoj nema krize! Državna blagajna puna, a radnicima se smanjuju plaće! Merkel politika je mnoge zemlje zavila u crno pa i Njemačku! Hvala Bogu da odlazi!