Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ne ukidanju II. stupa, 
da hitnim reformama

Savjetnik guvernera HNB-a Ante Žigman kaže da će prema nekim procjenama do 2030. nestati radno sposobnog stanovništva veličine Zagrebačke županije
23. siječnja 2016. u 06:30 1 komentara 606 prikaza
okrugli stol
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Problem demografije u društvu nije povezan samo s odljevom ljudi iz zemlje i slabijim rađanjem djece, koje će se spriječiti isključivo novčanim poticajem, nego je to problem koji se mora povezati i s cijelom gospodarskom slikom pa zato moramo imati rastuću ekonomiju, više radno aktivnog stanovništva, stabilan mirovinski sustav, bolju brigu za djecu...

Loše mirovine

Neki su to od zaključaka okruglog stola ‘Demografija i utjecaj na gospodarski rast, mirovinski sustav i tržište kapitala’ održanog na Zagrebačkoj burzi. Savjetnik guvernera HNB-a Ante Žigman kaže da će prema nekim procjenama do 2030. nestati radno sposobnog stanovništva veličine Zagrebačke županije, a umirovljenika, odnosno onih starijih od 65 godina, bi će veličine Istarske županije:  

– Zato moramo promijeniti način života, a to ne treba bazirati na poticajnim mjerama, nego povećati broj radno sposobnog stanovništva, produljiti radno vrijeme vrtića, boravka u školi. Žigman je naglasio i važnost zadržavanja postojeće mirovinske reforme, odnosno izbacivanja ideje o ukidanju drugog stupa. 

Predsjednik udruženja mirovinskih fondova Petar Vlaić iz Erste plavog, nadovezujući se na potrebno postojanje drugog stupa, iznio je računicu prema kojoj bi osoba koja se danas zaposli i prima prosječnu plaću nakon 40 godina iz I. stupa dobila 2700 kuna mirovine, a iz drugog, uz realni prinos fonda od tri posto, 2300 kuna. Treba dodati da se u prvi stup izdvaja 15 posto, a u drugi svega 5% plaće. 

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta malo je pesimističan oko te računice jer već sada umirovljenik dobiva mirovinu od svega 55% plaće, po čemu smo treći najlošiji u Europi, a predviđanja su da će taj postotak pasti na 40 posto.  

Konkretne mjere

Ali i Nestić tvrdi da ne treba dirati drugi stup, nego raditi na mjerama koje će smanjiti stopu izdvajanja iz proračuna za mirovine i to kroz, primjerice, smanjenje ovisnosti umirovljenika o zaposlenima, povećanje broja radnika u starijoj dobi, odnosno rješenje apsurda da imamo više umirovljenika nego starijih od 65 godina.•

>> Sandra Švaljek: Strategija razvoja zemlje do 2020. godine mora se napraviti na temelju lokalnih potreba

Elipso

  • kritičar_2:

    Odmah si utulite u glavu novi sustav vrijednosti.Primanja vaša ograničit na 2600.00 kn plus dodatak za djecu i članove obitelji koji ne rade.Novac od drugog stupa ulagati samo u državne obveznice.Uvesti porez za život u metropolama.Problema sa natalitetom,sigurno,nebi bilo.