Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dividenda HT-a

Na račune dioničara HT-a sjest će 2,79 milijardi kuna

mudrinić
Boris Ščitar/PIXSELL
16.05.2010.
u 17:11

Pravo na dividendu ima i država s obzirom na udjel u HT-u od 3,5 posto. Najveći dio pripada Deutsche Telekomu, a zaradit će i Fond hrvatskih branitelja, te privatni i institucionalni ulagači kojima će sjesti oko 1,07 milijardi kuna

Dividenda HT-a za ovu godinu iznosi 34,05 kuna po dionici, a novac će dioničarima u ponedjeljak sjesti na račune. Među njima je i država, koja ima 3,5-postotni udjel u HT-u. Najveći dio pripada Deutsche Telekomu koji ima 51 posto udjela, zatim Fondu hrvatskih branitelja sa sedampostotnim udjelom, dok ostali dio imaju privatni i institucionalni ulagači kojima će sjesti oko 1,07 milijardi kuna od dividende.

Na Zagrebačkoj burzi cijena HT-ove dionice bila je u petak 273 kune, što je znatno niže od probijenih 300 kuna koliko je dosegnula u veljači nakon najave o isplati dividende, a koja je bila znatno iznad očekivanja. Procjene su analitičara kako je fer cijena dionice od 300 do 310 kuna, a očekivanja su da će joj cijena porasti, što naravno ovisi i o rezultatima poslovanja. U IPO-u HT-a inače je sudjelovalo oko 350.000 građana, ali mnogi su dionice prodali nakon što im je cijena porasla za oko 50 posto u odnosu na onu u IPO-u.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
13:13 17.05.2010.

akcije na hrvatski nacin na svim burzama svijeta kads e isplati dividenta, akcija automatski padaju za visinu dividente, pa ako je ona recimo danas 300 kuna sutra ona vrijedi samo 265 kuna, kaj je i normalno kos vih normalnih naroda, jer nema vise zaradjene love, koja je podjeljena, u hrvatskoj vele: kaj nas briga za svijet i europu, u kojus e guraju i na koljenima, hahahahahahhaha.

OB
-obrisani-
13:31 17.05.2010.

reason daj ne srei kads e to dogodili koje 2015. kad ce hrvatska biti u eu, mlatis kak max po diviziji kak i obicno samo gluposti.

RE
reason
13:27 17.05.2010.

laketaho99 - ne znam što si točno pokušao reći, uglavnom cijena dionice na burzi padne za iznos dividende dan nakon datuma kada je određeno da vlasnici dionice ostvare pravo na dividendu (i tako je i bilo) a ne na dan isplate dividende....dakle, lupetaš, prvo se educiraj pa piši...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije