Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Milijarda eura za prvu AIoT tvornicu

Gradnja je započela u ljeto 2018. na površini velikoj kao 14 nogometnih igrališta
09. lipnja 2021. u 08:00 1 komentara 409 prikaza
Media preview for new wafer production line of Bosch in Dresden
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Najveća investicija u 130-godišnjoj povijesti Boscha pokazala je da regija koja okružuje Dresden postaje europska “Silicijska dolina”. Kako piše Deutsche Welle, njemačka inženjerska i tehnološka kompanija ovoga će tjedna sjeverno od Dresdena, u saveznoj pokrajini Saskoj, službeno otvoriti novu tvornicu računalnih procesora.

Slavonski Brod: Potpisan ugovor o pravu građenja na zemljištu u vlasništvu Grada s tvrtkom KSV Prvi u zoni Bjeliš Grade novo postrojenje za ugradnju sobnih vrata vrijedno 3 milijuna kuna

Tvornica je s probnim radom započela krajem prošle godine, a u njezinu gradnju i opremanje Bosch je uložio približno milijardu eura. Najveće je to pojedinačno ulaganje u povijesti kompanije.

Sto strojeva u ‘čistoj sobi’

Gradnja je započela u ljeto 2018. na površini velikoj kao 14 nogometnih igrališta. Probna proizvodnja započela je u studenom 2020.

– Prva je to Boschova AIoT tvornica koja kombinira umjetnu inteligenciju (AI) sa internetom stvari (IoT). Tehnologija omogućuje kontinuirano poboljšanje proizvodnje temeljeno na podacima, čime se postavljaju novi standardi Industrije 4.0. Tvornica će puni kapacitet dosegnuti do kraja ove godine, a tada će zapošljavati 700 ljudi čiji će posao biti nadzor proizvodnog procesa te održavanje strojeva i opreme – pojašnjava glasnogovornica kompanije Annett Fischer.

Oko stotinu je strojeva u “čistoj sobi” povezani su i umreženi kroz podatkovni centar polaganjem oko 300 kilometara kabela. Fokus kompanije je na proizvodnji procesora koji se ugrađuju u automobile. Taj segment industrije trenutno trpi velike probleme s obzirom na globalnu nestašicu automobilske elektronike koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Mate Rimac predstavio Neveru: Ovaj  auto pomiče granice ZVONIMIR DESPOT Nove snage u politici, ali i u poduzetništvu. U tvrtkama kojima ne upravlja država

Nova Boschova tvornica pojačat će reputaciju okolice Dresdena kao jednog od najznačajnijih europskih središta za proizvodnju mikroelektronike koje već nazivaju “Silicijska Saska”. Istovjetni naziv ima i lokalna industrijska udruga. Njezin čelnik, Frank Bösenberg, izjavio je kako dresdenski tehnološki klaster “kontinuirano raste od 2009”.

U toj pokrajini trenutno je aktivno oko 2300 kompanija koje zapošljavaju oko 60.000 radnika, a lanjski im je prihod 16,5 milijardi eura.

Naivno vjerovanje

Uspon Saske valja promatrati i u kontekstu ambicija Europske komisije da Europa postane manje ovisna o proizvođačima mikroelektronike iz Amerike i Azije. Stoga je Bruxelles voljan potaknuti gradnju tvornica procesora i elektronike s milijardama eura. Međutim, Jan-Peter Kleinhans, projektni direktor za tehnologiju i geopolitiku u berlinskom think-tanku Stiftung Neue Verantwortung kaže kako političari u EU vjeruju kako izgradnjom dodatnih tvornica mogu jednom i zauvijek izbjeći buduće poremećaje u isporuci mikroelektronike i učiniti EU manje ovisnom o uvozu.

– Ali to ne funkcionira jer čak ni tajvanski TSMC ne može potpuno samostalno proizvesti procesore. Tvrtka ovisi o golemoj mreži dobavljača, treba proizvodnu opremu iz SAD-a, Japana i Nizozemske, kemikalije iz Južne Koreje i Japana kao i silicij iz inozemstva. Stoga bi bilo naivno vjerovati da Europa može biti neovisna jer ima tvornice – kaže Kleinhans.

Bomb found in Frankfurt-Nordend NISU MOGLI VJEROVATI Neobičan eksperiment u Njemačkoj: Tri godine će isplaćivati 1200 eura ljudima bez ikakvih uvjeta

Iako u procesorima za automobile Europa još i drži korak, znatno zaostaje za globalnom konkurencijom u ostalim područjima mikroelektronike.

– Kada je riječ o elektronici za pametne telefone, PC ili podatkovne centre, gotovo ništa nije od europskih proizvođača – podsjeća Jan-Peter Kleinhans.

VIDEO Pridružit ćete se našoj biciklijadi, u subotu 12. lipnja? Evo kako pripremiti gume, lanac, kočnice!

objavio fotku
Vlado Kalember u Splitu pozirao sa sinom Darianom. Pratitelji: 'Skoro je visok kao ti'
Logitech
Istražili smo
Evo što niste znali o mišu i tipkovnici
  • Pucvala_premium1.:

    Kad ja napisem da Madzari dovodenjem kineskog sveucilista zele uhvatitit kineske tehnologije , isprdaju me , a evo i Njemci priznaju da zaostaju u tehnologiji za dalekim istokom