Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mercator do kraja mjeseca u sastavu Fortenove

Dioničari su izglasali odluku o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi
12. ožujka 2021. u 15:14 0 komentara 1084 prikaza
Fabris Peruško
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dioničari su na današnjoj Skupštini imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting održanoj u Nizozemskoj, izglasali sve predložene odluke, između ostalih, i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu. Tako je Fortenova grupa dobila odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje će se koristiti za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama, priopćili su iz Fortenova grupe.

Požega: Zoran Milanović i Mario Banožić na svečanoj prisegi ročnika ZORAN MILANOVIĆ 'Jandroković je ukrao dokument koji sam poslao Saboru. Počinio je nešto što je u zoni nedopustivog'

Ujedno, dioničari su izglasali odluku o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi, čime se na Fortenova grupu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbank. Istodobno, tom zamjenom udio Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe raste na 44 posto.

Budući da je 5. ožujka 2021. Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila namjeru stjecanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator d.d., Ljubljana na tržištu Republike Srbije, ostvarene su sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.

– Uz ove odluke dioničara i prošlotjedno odobrenje regulatora u Srbiji, više ne postoje nikakve formalne prepreke da Mercator do kraja ovoga mjeseca postane dio Fortenova grupe. Posao koji je sada pred nama odnosi se na sklapanje aranžmana i ugovora kojima ćemo odluke Skupštine provesti u djelo. U prethodnom razdoblju detaljno smo pripremili korake koji sada idu u operacionalizaciju, a kojima ćemo, kao što smo već isticali, u kompaniji provesti konsolidaciju na nekoliko razina – u vlasništvu unutar grupe, u kreditiranju grupe te, na koncu, u maloprodaji u cijeloj regiji. Time ćemo konačno moći početi koristiti sve sinergijske prednosti i ojačavati naše pozicije u maloprodaji na svim tržištima. Prijenos Mercatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz Nagodbe vjerovnika, čime će, na moje veliko osobno zadovoljstvo, nakon točno četiri godine postupak izvanredne uprave u Agrokoru biti uspješno okončan – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Dioničari su na Skupštini odobrili i da u Upravni odbor Fortenova grupe kao neizvršni članovi budu imenovani Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić.

'Bazar tajnih dogovora' Kurz: Nizozemska ima dvostruko veću količinu cjepiva od Hrvatske, podjela je nepravedna

Roman Goltsov je trenutno na poziciji višeg izvršnog direktora i rukovoditelja sektora strukturiranih financija unutar Odjela korporativnih zajmova Sberbanka. U toj ulozi izravno rukovodi timovima za izvršenje različitih kompleksnih transakcija restrukturiranja, projektnog i financiranja preuzimanja kompanija. Uz financijsku ekspertizu, stručnjak je i za poslovanje u naftnom i plinskom sektoru u kojem je na projektima širom svijeta proveo veliki dio karijere.

Daniel Gusev je partner u Gauss Venturesu, europsko-američkom fondu rizičnog kapitala. Iskusan je poduzetnik na području inovacija u financijskim uslugama, vodio je razvoj proizvoda u financijsko-tehnološkim start-up tvrtkama te bio konzultant i voditelj brojnih projekata razvoja novih proizvoda u financijskim institucijama.

Damir Spudić je član Uprave i glavni financijski direktor tvrtke Energia naturalis (ENNA) te glavni financijski direktor ENNA grupe gdje je odgovoran za gdje je odgovoran za planiranje, implementaciju, upravljanje i vođenje svih financijskih aktivnosti. Ujedno je i član Nadzornog odbora Pevexa d.d. i Luke Ploče d.d., a sudjelovao je i u financijskoj stabilizaciji i uspješnom restrukturiranju Petrokemije d.d.. ENNA grupi se priključio 2012..

Istodobno je s prihvaćanjem novih članova Upravnog odbora na snagu stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević te su time ujedno prestale i njegove druge obveze u organima upravljanja u pojedinim društvima Fortenova grupe.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.