Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srozavanje

Među 58 najrazvijenijih ekonomija, Hrvatska je na 56. mjestu

ljudi
Patrik Macek/Pixsell
20.05.2010.
u 09:08

Trend pada počeo je već lani, kad se Hrvatska spustila za dvije pozicije, a ove godine pali smo za dodatna dva mjesta.

Među 58 najrazvijenijih svjetskih ekonomija, prema Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2010., Hrvatska je na razočaravajućem 56. mjestu. Kako prenosi SEEbiz, Hrvatska se vratila na razinu iz 2006. godine, kad je prvi put uvrštena u godišnjak. Trend pada počeo je već lani, kad se Hrvatska spustila za dvije pozicije, a ove godine pali smo za dodatna dva mjesta.

U analizi 20 činitelja konkurentnosti, ocjene za Hrvatsku lošije su 17,5 posto, a najveće je pogoršanje zabilježeno u vanjskotrgovinskoj konkurentnosti. U međunarodnoj trgovini srozali smo se 17 pozicija, a tijekom protekle četiri godine za čak 31 poziciju. Izravne strane investicije smanjene su sa 8,6 posto na 4,1 posto BDP-a, a ništa bolja situacija nije ni kad su posrijedi rangiranja stranih ulaganja te produktivnost i efikasnost, gdje smo pali za 13 pozicija. Za sedam mjesta pali smo u kategorijama cijena i poslovne legislative.

Podatke iz Godišnjaka objavilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost. Istraživanje već 20 godina provodi Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne.

Komentara 27

MI
mikec
17:54 24.05.2010.

tekst napisan 24.05. u 12sati i tridesetpet minuta ali nije bio zaprimljen. svaki komentar na ovaj tekst je bespredmetan. Vlada i mediji koji podrzavaju istu, skrecu temu sa aktuelnih poteskoca. PAMETNOM DOSTA. lijep pozdrav BOG. Pet minuita kasnije dopisano!!!! Stovani!!! Stovani gosp cenzoru opet si u sluzbi VLADE; LICEMJERU JADNI. Pusti sada taj text ako imas muda. Ja potpisujem moj text MORALNO I ODGOVORNO. BOG.

UK
Ugo Kajvez
10:03 20.05.2010.

Sjetite se smo tko je skrojio hrvatsku gospodarsku politiku nakon rata ...... ISTA faca koja danas daje savjete ISTOJ partiji .....

BR
brle
04:41 22.05.2010.

ma idemo dalje u DESETOJ BRZINI sa nasim vrlim voljenim vodjama, dok ovi auto stoperi se ne snadju kako im lance nabaciti....jado i zemljo, pa ima li kraja svemu ovom prokletstvu u ovoj drzavi? zapamtite, nikad ovdje bolje biti nece,, dok se budemo hranili time da NASI pobjede na izborima, pa makar i svi pocrkali od gladi, sto hocemo sigurno jednog dana, jer ni politicari zauvijek nece moci biti placeni jer krave su pokrepivale, sad cekamo samo da nam jos i sitno zuba stoka pokrepica i adio bella.....tugo moja, kad se sjetim bajki iz 1990. god. i govora oca nam nacije.....fuj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije