Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'Krajnji nam je cilj osnažiti gradove i potaknuti ih na promjene za bolje sutra'

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, napominje kako je Zagreb donio svoju strategiju "smart city" do 2030.
20. studenoga 2019. u 11:42 6 komentara 1130 prikaza
Zagreb: Konferencija "Pametni gradovi"
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/26

U Tvornici kulture u organizaciji Poslovnog dnevnika održana je peta konferencija Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019., na kojoj se nagrađuju najbolji gradovi i rješenja koja pomažu i olakšavaju život građanima. Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja.

Gospodarstvenik godine Pogledajte nominirane Glasujte za gospodarstvenika i gospodarski događaj 2019. godine!

˝Imamo niz gradova koji na tome rade i koji su svijetli primjer. Nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive˝, poručuje Nišević.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, navodi kako EU Strategija 2050. ima jasnu viziju koja će dovesti do poboljšanja ekonomije i klimatskih promjena.

Zagreb: Konferencija "Pametni gradovi"
1 / 26
Direktorica prodaje medijskih rješenja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Jasna Bibić, član uprave Večernjeg lista Renato Ivanuš, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Sanja Jerković i predsjednica uprave Večernjeg lista Andrea Borošić

˝Gradovi tu imaju ključnu ulogu. Prema prijedlozima Komisije, očekujemo investicije u polju energetike, osigurali smo 85 milijuna eura za projekte koji će pomoći s gorućim problemima. Targetirano ćemo pomagati regijama i time utjecati na klimatske promjene, a krajnji nam je cilj osnažiti gradove i potaknuti ih na promjene za bolje sutra. Svi segmenti koji su dio te strategije dovest će do rezultata i urbana inovativnost postat će stvarnost. Naš je cilj poticati gradove da sudjeluju i nameću teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u tehnološka rješenja, pametnu opskrbu energijom˝, objašnjava Katainen.

pOSLOVNI DNEVNIK PROBIJENA GRANICA Novi rekord: Portal Poslovnog dnevnika posjetilo više od milijun korisnika

Kako tvrdi, jedna od misija Europske komisije jest da gradovi kroz tehnologije i rješenja pomažu ostvarenju tih ciljeva kako bi stvorili održiv prostor za život u gradovima. EU podupire projekte, velik udio investicija upravo ide za tim kako bi bili pametniji. U Hrvatskoj je riječ o 1,1 bilijun eura za investicije, od digitalizacije do ulaganja u pametne projekte i rješenja. Postizanje toga zahtijeva suradnju svih dionika kako bi gradovi EU bili privlačniji za život, građane i posjetitelje. Želim zahvaliti svim gradovima koji to rade i reći im da nastave s tim radom i u budućnosti˝, poručuje Katainen.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, napominje kako je Zagreb donio svoju strategiju smart city do 2030. te pri donošenju strategije naišao na niz primjera dobre prakse.

˝Neki stavljaju naglasak na participaciju građana, pametnu upravu, elektromobilnost, a mi smo se odlučili objediniti sve to u jedno. Pametna rješenja su tu za naše građane, a pametan grad je sretan grad. Mi smo, prateći sklad čovjeka i tehnologije, osmislili strategiju s velikim naglaskom na participaciju građana. Implementiramo nove usluge, pojednostavnjujemo usluge i širimo njihovu dostupnost, učinkoviti poslovni modeli tu su za naše građane. Jutros smo predstavili novu aplikaciju za parkiranje, nalazimo što bolja rješenja za mobilnost. Želimo biti pametan grad, ali želimo i više od toga, želimo biti sugrađanima na usluzi kako bismo im poboljšali kvalitetu života u gradu. Kako će se tehnologija još razvijati, ne znamo, ali ljudi su ti koji odgovaraju na tehnološka rješenja i za njih ih radimo˝, zaključuje Majić.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • oo8787:

  Pusta utopijska obećanja kombinirana sa zelenom politikom, ti globalisti su upravo najveći izvor današnjih problema što u Hrvatskoj, što drugdje u svijetu.

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Specific-Measurable-Attainable-Relevant-Timely - SMART Zgodno je vidjeti kako prva slova pet pojmova kakav sustav treba biti našla su svoj hrvatski prijevod "pametan". Tako pametni prevode SMART. Preporučam pametnima pogledati i pročitati tekst za pametne u IEC e-Tech 01/2017, besplatno je na ... prikaži još! na internetu. Za pametne!

 • gragakarlovac:

  Zagreb ce 2030 i dalje biti 'Glupi City' a Manhatten je samo u Americi...