Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne isplati se

Koncesija za plaže slabo isplativ biznis

'09.08.2005.ljetna inventura......basko polje.....plaza foto:marko prpic'
'Marko prpic'
25.08.2011.
u 21:11

Koncesionari tvrde da je čitav sustav koncesija plaža loše i nejasno postavljen, zbog čega se najam plaže rijetko kad isplati.

Iako zakoni koji reguliraju zaštitu pomorskog dobra omogućavaju naplatu ulaza na plaže, u Hrvatskoj se plaže s naplatom još uvijek mogu nabrojati na prste, najviše zbog oštrog protivljenja lokalnog stanovništva te lokalnih gradskih i općinskih uprava koje smatraju da svi moraju imati jednak pristup moru. Analitičari upozoravaju da je takva politika u suprotnosti s razvojem lifestyle turizma kojeg Hrvatska propagira. Koncesionari idu još dalje tvrdeći da je čitav sustav koncesija plaža loše i nejasno postavljen, zbog čega se najam plaže rijetko kad isplati.

Prema dostupnim podacima, u Istri je pod koncesijama 35 plaža od kojih je županija lani zaradila 4,7 milijuna kuna. Najveću cijenu od 14,69 kuna po kvadratu i 5,12 posto prihoda za plažu plaćaju hoteli Belvedere i Holiday u Medulinu.

Primorsko goranska županija iznajmila je 40-ak plaža, a najviše zaradi od najma gradske plaže Crikvenica (700 tisuća plus tri posto prihoda) te na plaži Medveja za čiju koncesiju Hemingway bar plaća 567 tisuća kuna plus 4 posto prihoda.

Za 12 plaža u koncesiji koju uglavnom plaćaju hoteli, Dubrovačko neretvanska županija lani je ostvarila oko dva milijuna kuna prihoda. Naplatu plaža uveli su neki hoteli, turistička naselja ali i lokalne uprave kroz naplatu parkinga, poput biogradske Crvene luke, Bola na Braču, šibenskog Solarisa, Zatona kod Nina.

Ulaz se uglavnom plaća na gotovo svim nudističkim plažama, a jedna od rijetkih plaža koja već tradicionalno naplaćuje ulaz je gradska plaža Crikvenica. Među hotelima koji naplaćuju ulaz na plažu su Falkensteiner Hoteli & Residences koji imaju koncesiju nad plažom Borik u sklopu hotelskog naselja Borik i kampa, te plažom u sklopu hotelskog naselja Punta Skala.

Cijene koncesije tijekom nadmetanja nerijetko se s početne povećaju i nekoliko puta, tako je u Dubrovačkoj županiji na nedavnom nadmetanju cijena jedne plaže s 73 tisuće porasla na 221 tisuću kuna, doznajemo od Ive Klaića iz županijskog Ureda za turizam.

Ključne riječi

Komentara 20

HR
hr76
10:55 27.08.2011.

Slobodan ulaz na sve plaže! Nikakve koncesije, plaže su vlasništvo svih nas, a država i lokalna uprava neka ih održava iz našeg poreza i prireza koji tako velikodušno plaćamo...

ST
steve
23:06 25.08.2011.

Ukinite to jer i onako je sve skupo, i ne budite pohlepni da i na taj nacin gulite narod. Zbogom more za neke zauvijek.

TO
Toni50
00:38 26.08.2011.

Koncesija za plaže slabo isplativ biznis, bit če toga još koliko želiš to je tek početak .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije