Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kineska banka ABC radi najveću javnu ponudu dionica u povijesti

Poljoprivredna banka Kine inicijalnom javnom ponudom dionica namjerava prikupiti 23 milijarde dolara, a konačna cijena dionice bit će objavljena sutra.
06. srpnja 2010. u 16:40 2 komentara 7 prikaza
kina riža
Foto: AFP/PIXSELL

Poljoprivredna banka Kine (Agricultural Bank of China – ABC) započela je inicijalnu ponudu dionica (IPO) koja bi trebala biti najveća u svjetskoj povijesti. ABC, treća kineska banka po tržišnoj vrijednosti, inicijalnom javnom ponudom dionica namjerava prikupiti 23 milijarde dolara. Kako navodi Wall Street Journal, uspije li javna ponuda dionica u kojoj kineska banka prodaje 14 posto vlasničkog udjela, bit će to najveća javna ponuda dionica u svijetu.

Do sada je najveći IPO realizirala također kineska banka ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) koja je 2006. godine uspjela prikupiti 22 milijarde dolara.

ABC banka, koja je pod kontrolom države, do sada je pozvala više od 20 banaka na sudjelovanje u natječaju za organizaciju IPO-a. Očekuje se da će se dionice prodavati u Hong Kongu i Kini. Britanska banka Standard Chartered najavila je kako u dionice ABC-a namjerava uložiti 500 milijuna dolara. Katar i Kuvajt spremni su uložiti 3,6 milijarda dolara u IPO ABC-a.

Konačna cijena dionica ABC-a u javnoj ponudi bit će objavljena sutra.

Od početka 2010. godine najveću inicijalnu javnu ponudu dionica provela je japanska osiguravajuća kompanija Dai-ichi, koja je uspjela privući 11 milijarda dolara.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • Avatar pravi alfaman
    pravi alfaman:

    U Kini uskoro počinje recesija...

  • 101lakeoswego:

    pa kina je jedina zemlja gdje jos mozes nesto zaradit na dionicama, uvijek profitira onaj ko prvi kupi, to je nepisano pravilo ali malo je onih koji to mogu napravit, jer je potraznja 100 puta vece od ponude.