Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kina prestiže Japan i postaje drugo gospodarstvo svijeta

rudnik
Foto: Arhiva VL/Reuters
1/3
26.12.2009.
u 08:11

Kina bi iduće godine mogla prestići Japan i postati druga najveća gospodaska sila na svijetu, kineska vlada korigirala je stopu gospodarskog rasta za prošlu godinu za 0,6 posto na više, tako da je rast 2008. iznosio 9,6 posto.

Kina bi iduće godine mogla prestići Japan i postati druga najveća gospodaska sila na svijetu. Kineska vlada korigirala je stopu gospodarskog rasta za prošlu godinu za 0,6 posto na više, tako da je rast 2008. iznosio 9,6 posto.

Kineski BDP iduće će godine iznositi 4,6 trilijuna dolara. Svjetska banka procijenila je da ovogodišnji BDP Japana iznosi 4,9 trilijuna dolara, 1,2 posto manji od lanjskoga. Kako se ekspanzija kineskog gospodarstva očekuje i 2010., sa stopama rasta između osam i 10 posto, a Japanu se predviđa tek blagi oporavak, očito je da će iduće godine kineska ekonomija prestići japansku.

Glavni razlog kineskog gospodarskog buma je migracija stanovništva iz sela u grad i okretanje modernim industrijama i uslugama.

Strane izravne investicije u Kinu prošle su godine porasle 32 posto, na sedam milijardi dolalara. To je i razlogom zašto će najveće svjetske kompanije poput BMW-a u Kinu iduće godine uložiti 5 milijardi juana (740 milijuna eura).

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar trunchbull
trunchbull
09:35 26.12.2009.

A u sljedećih 7-8 godina će gospodarski biti NO 1.

Avatar trunchbull
trunchbull
09:36 26.12.2009.

iliti glavna svjetska supersila.............

Avatar stravaxx
stravaxx
09:41 26.12.2009.

a mi djecu u školama učimo engleski. e moš mislit koja korist za koju godinu. kineski teba uvesti u škole. em ih ima milijardu i europa a bit će i najbogatiji na svijetu. dok hrvati skuže propast će kina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije