Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlasnica Prve privatne gimnazije Zagreb

Jasenka Breitenfeld: Privatno školstvo najbolji je iskorak, dalo je mogućnost izbora roditeljima i učenicima

23.06.2015.
u 17:47

Zbog izvrsnih uspjeha na državnoj maturi izrazito smo ponosni na naše učenike, a više od 90 posto upisuje fakultete koji su im prvi izbor

Prvu privatnu gimnaziju, svoju gimnaziju, profesorica Jasenka Breitenfeld otvorila je dok je Hrvatskom još bjesnio rat, prije 22 godine. Unatoč svemu što se u Hrvatskoj u međuvremenu događalo s privatnim školstvom, kojemu je, kako vlasnici škola znaju reći, država maćeha, a ne mati, nije se nikad pokajala zbog toga.

- Nakon 22 godine vođenja privatne škole i dalje smatram da je privatno školstvo najveći i najbolji iskorak u školstvu posljednjih 70 godina. Demokratiziralo je i obogatilo okoštali školski sustav, a roditeljima i učenicima dalo mogućnost izbora. Ali, privatno školstvo je, za razliku od privatnog zdravstva, prepušteno sebi, bilo da je riječ o sufinanciranju tzv. glavarine ili o najmu prostora i opreme. I to je šteta - kaže profesorica Jasenka Breitenfeld.

Naglašava da se od vremena kada je osnovala svoju gimnaziju do danas ništa bitno nije promijenilo kad je riječ o položaju privatnog školstva. Iako ih Ministarstvo obrazovanja ne financira, roditelji i učenici i dalje pokazuju interes za najbolje privatne škole.

Slušaju se preporuke

- Profil roditelja koji upisuju djecu u našu školu nije se bitno mijenjao. Riječ je o intelektualcima uglavnom iz privatnog sektora, liječnicima, odvjetnicima, stomatolozima, arhitektima i ostalim poduzetnicima, a zajednička im je velika briga za djecu i potreba da im pruže najkvalitetnije obrazovanje i najbolje mogućnosti razvoja. Jedina je razlika što dio roditelja sada diže kredite za školovanje djece - objašnjava profesorica Breitenfeld.

Prema njezinu iskustvu, roditelji najčešće biraju školu na temelju preporuke koju su dobili od bivših ili sadašnjih roditelja i učenika. Generaliziranje škola je ljuti, kaže, postoje dobre i loše javne škole, pa tako i privatne. Koliko je koja kvalitetna najbolje govore rezultati koje učenici postižu na državnoj maturi i upisima na željene studije.

- Zbog izvrsnih uspjeha na državnoj maturi izrazito smo ponosni na naše učenike. Više od 90 posto učenika upisuje fakultete koji su im prvi izbor, no mnogo je važniji podatak da je od 18 generacija maturanata znatan dio njih ostvario briljantne profesionalne karijere u Hrvatskoj i diljem svijeta. S njima smo i dalje u kontattu, a svojevrsno priznanje njihovim profesionalnim i osobnim uspjesima objavljujemo na web-stranici škole - ponosno će Jasenka Breitenfeld.

Na pitanje u koju bi privatnu školu upisala svoje dijete, osim u svoju, bez razmišljanja odgovara - u Privatnu klasičnu gimnaziju profesora Zlatka Šešelja.

Stipendije najboljima

O privatnim školama u javnosti su mišljenja podijeljena, a mnogi smatraju da ih upisuju djeca koja se ne mogu drugdje upisati. To mišljenje samo je dijelom točno i riječ je uglavnom o lošijim privatnim školama.

- Nedostaci su što neke privatne škole, da bi ‘preživjele’, upisuju učenike bez ikakvog kriterija – zaključuje profesorica Breitenfeld. Iznos godišnje školarine u Prvoj privatnoj gimnaziji u Zagrebu je 33.500 kuna, braća i sestre imaju popust, a postoji i mogućnost stipendiranja nagrađivanih učenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije