Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Jamnica ima profit od 20%, u plusu su sve poslovne grupe

Koncern bi prema planovima konzultanata trebao ostvarivati oko tri milijarde kuna operativne dobiti godišnje
12. srpnja 2018. u 08:30 0 komentara 348 prikaza
Izvanredna uprava koju predvodi F. Peruško nije još objavila troškove savjetnika
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Agrokor, odnosno šesnaest najvećih kompanija unutar koncerna, ostvario je 449,6 milijuna kuna operativne marže, što je 10,5 posto veći iznos od planiranog, pokazuje mjesečno izvješće o poslovanju Agrokora. Ukupni prihodi iznose oko devet milijardi kuna. U plusu su sve poslovne grupe, iako treba napomenuti da je poslovna grupa veleprodaja i maloprodaja postigla minimalni rezultat. Koncern bi trebao ostvarivati oko tri milijarde kuna profita godišnje kako bi mogao ostvariti planove konzultanata prezentirane vjerovnicima.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora Marina Šunjerga Nagodba prošla, Agrokor je sada na prekretnici

Odličan svibanj

Konzum je imao izvrstan svibanj u kojem su i promet i profit rasli iznad plana pa je na kraju u pet mjeseci godine ostvarena prodaja od 3,3 milijarde kuna, a zarađeno je 42,6 milijuna kuna, ako se u obzir uzme podatak o EBITDA, odnosno dobiti iz poslovanja bez poreza i kamata. Konzum BiH imao je oko pola milijarde kuna prihoda. Predstoji nam turistička sezona u kojoj se pojačava prodaja, a očekuje se ponovno rušenje rekorda u maloprodaji. Ipak ako se usporede podaci iz 2015., pokazuje se da je te godine Konzum imao prihode od 14,9 milijarde kuna, a prikazana neto dobit nakon plaćanja poreza i kamatnih troškova iznosila je 295 milijuna kuna. U međuvremenu je Konzum pretrpio rast konkurencije i veliku krizu izazvanu restrukturiranjem koncerna te promjenu poslovne politike koja vodi u povećanje profitabilnosti, ali tada je maloprodaja bila na nižim razinama.

Najbolje posluje poslovna grupa Prehrana u kojoj su Jamnica i Ledo. Na manje od tri milijarde kuna prihoda te kompanije ostvaruju 394 milijuna kuna EBITDA. Jamnica ima 19,2 posto operativne marže, a tek se očekuje vrhunac sezone, dok Ledova profitabilnost raste prema 15 posto. U poslovnoj grupi prehrana ističe se rezultat Belja koje je donijelo više od polovice ukupne dobiti te grupe, točnije EBITDA tvrtke iz Darde iznosila je oko 65 milijuna kuna.

Fabris Peruško, Irena Weber, Andrej Plenković Sastanak s premijerom Peruško i Weber: Od danas radimo na budućnosti Agrokora

Skupi konzultanti

Agrokoru je dostupna likvidnost od oko 500 milijuna kuna do milijardu kuna, pokazuje izvješće. Do sada je izvanredna uprava ukupno potrošila više od 100 milijuna eura, točnije 790 milijuna kuna. Lavovski dio troškova uprave je otišao na plaćanje konzultanata na čije je račune do sada isplaćeno 454 milijuna kuna. Troškovi tima za restrukturiranje i pravnih savjetnika su se izjednačili pa je svakom otišlo po 190 milijuna kuna. Iako su u izvanrednoj upravi koju predvodi Fabris Peruško najavili da će objavljivati troškove savjetnika po kompanijama kako bi se prikazalo koje tvrtke su sve angažirane za koje iznose, to ni u ovom izvještaju iz Agrokora nije vidljivo.

Ročište vjerovnika Agrokora o nagodbi:

Izvanredna uprava koju predvodi F. Peruško nije još objavila troškove savjetnika
1 / 20
Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.