Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Iznenada je umrla moja teta koja nema djece. Što trebamo učiniti s njenim računima?

Novac
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
12.02.2014.
u 20:00

Korisno je banci dojaviti o smrti i prije pokretanja ostavinskog postupka kako bi ukinula punomoći i ugovorene trajne naloge te onemogućila poslovanje po računu

P: Iznenada je preminula moja teta koja nije imala djece, a najbliža rodbina su joj brat i sestra, moja mama. Što je potrebno učiniti neposredno nakon smrti u vezi s njezinim računima? Na koji se način provodi zatvaranje računa; koji dokumenti su potrebni i kako je moguće saznati u kojim je bankama imala račune da bismo mogli riješiti svu birokraciju? Tek je umrla i još nije provedena ostavinska rasprava. Donosimo li samo smrtni list ili trebaju neki drugi dokumenti? Ne postoji punomoć, a ne znamo postoji li oporuka, još je tražimo u stanu jer je smrt bila neočekivana – pita Snježana iz Zagreba

O: U skladu sa Zakonom o nasljeđivanju, ako je iza ostavitelja nakon smrti preostala neka imovina, potrebno je provesti ostavinsku raspravu, neovisno o tome tko su potencijalni nasljednici. U ostavinskom postupku javni će bilježnik, koji u ovom postupku nastupa kao povjerenik suda, utvrditi tko su nasljednici, što sve čini ostavinu i koja još prava pripadaju nasljednicima i eventualno nekim drugim osobama.

Ako je potencijalnim nasljednicima poznata imovina preminule, mogu to sami priopćiti javnom bilježniku koji vodi postupak, a ako im nije poznata ili im nije poznata u cijelosti, javni bilježnik, uz dokaz da u konkretnom predmetu nastupa kao povjerenik suda, može od banke zatražiti dostavu podataka o računima iza pokojne tete.

Naime, iako je Zakonom o kreditnim institucijama propisano da je kreditna institucija dužna kao bankovnu tajnu čuvati sve podatke, činjenice i okolnosti koje je saznala u poslovanju s klijentom, ta obveza ne postoji u slučaju kad se povjerljivi podaci priopćavaju za potrebe ostavinskog postupka, ako ih pisanim putem zatraži javni bilježnik kojemu su poslovi povjereni.

Stoga ih ne mogu zatražiti potencijalni nasljednici, jer se na njih ne odnosi izuzeće od čuvanja bankovne tajne.

Po završetku ostavinskog postupka, utvrdit će tko su nasljednici i od čega se sastoji ostavina. Važno je da u pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju budu popisani svi računi ostavitelja kako bi banka mogla nasljednicima isplatiti sva sredstva. Nasljednici trebaju u poslovnici banke s originalom pravomoćnog rješenja zatražiti isplatu naslijeđena dijela.

Napominjemo da je korisno banci dojaviti o smrti i prije pokretanja ostavinskog postupka uz prezentaciju odgovarajuće dokumentacije, kako bi ukinula punomoći i ugovorene trajne naloge te onemogućila poslovanje po računu do dostave pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju.

>>Sudskim putem možete zatražiti promjenu ugovora

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije