Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraživanja

Ina zakasnila s vraćanjem duga državi koji iznosi oko 400 mil. kuna

ina-novi
Arhivska fotografija
01.04.2010.
u 21:32

Dana 19. ovoga mjeseca zakazana je izvanredna skupština dioničara Ine na kojoj bi se trebala i donijeti odluka o izdanju konvertibilnih obveznica koje bi se u slučaju nemogućnosti iskupa mogle pretvoriti u dionice.

Kako doznajemo u krugovima bliskim Vladi, Ina je državi dužna još oko 400 milijuna kuna, a vratiti bi ih trebala uskoro. Naime, danas je istekao rok za vraćanje drugog dijela duga, s obzirom na to da je onaj od 1,05 milijardi kuna vraćen krajem prošle godine te uplaćen na ime naknade za ceste Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama te na ime nepodmirenih trošarina.

No, kako se već i nagađalo, Vlada je pokazala razumijevanje za probijanje roka, s obzirom na to da je za 19. ovoga mjeseca zakazana izvanredna skupština dioničara Ine na kojoj  bi se trebala i donijeti odluka o izdanju konvertibilnih obveznica koje bi se u slučaju nemogućnosti iskupa mogle pretvoriti u dionice.

Prema ranijim informacijama, riječ je o konceptu dogovorenom između MOL-a i Vlade, odnosno dvaju najvećih dioničara Ine. Vrijednost izdanih obveznica bila bi 200 milijuna eura, a dva bi dioničara upisala podjednake iznose, dakle svaki po 100 milijuna eura, kako se ne bi narušila vlasnička struktura ako dođe do njihove konverzije u dionice. Naime, u slučaju da se dug po obveznicama ne bi namirio u roku od jedne i pol godine, ulagači bi ih mogli konvertirati u dionice te bi se tako i povećao temeljni kapital Ine.

Prema prijedlogu s kojim se ide na izvanrednu skupštinu, odluka o uvjetnom povećanju temeljnoga kapitala moći će se donijeti samo radi ostvarivanja prava vjerovnika na zamjenu obveznica u dionice i prava prvenstva pri upisu novih dionica, pripreme za pripajanje više društava, ostvarenje prava na dionice radnika i članova uprave ili nekoga povezanog društva na temelju odluke Glavne skupštine te davanje dionica vladajućeg društva dioničarima, odnosno članovima ovisnog društva.

Ključne riječi

Komentara 5

BI
bizzwizz05
00:18 02.04.2010.

neke stvari moraju moraju biti jasne, a to je da kapital se mora podrediti DRŽAVI. što će reći; da ne mogu tajkuni i velike tvrtke pisati zakone i pravila, već vlada i stručnjaci, naravno pod pretpostavkom da je ista pravednadna i solidarna sa narodom, jer on je taj koji gradi, radi i odlučuje.

RI
Ringo
23:22 01.04.2010.

Ne točim kod njih samo iz principa što uzmu lovu a ne ispunjavaju obaveze.

SJ
Solufar JKM@mu svoju
23:56 01.04.2010.

Ina zakasnila s vraćanjem duga državi koji iznosi oko 400 mil. kuna ili ovako Ina zakasnila s vracanjem duga politicarima koji iznosi oko 400mil. kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije