Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li zaista moguće da mađarska Ina od RH za plin dobije dvije milijarde kuna?

Ina mora vratiti dug državi, a Inin plin se i ne mora otkupiti

ina
Arhiv VL-a
Autori: Gojko Drljača, S. Juničić, Iva Puljić-Šego
06.10.2009.
u 18:10

Dobro upućeni kažu da tezu da Ini treba platiti dvije mlrd. kn za plin plasiraju oni koji žele da konačne, “niže cijene” (400-500 mil. kn na cijenu od 514 mil. kn za Okoli) puno bolje zvuče.

Dobro upućeni u Ministarstvu financija kazali su nam da nema šanse da se vraćanje velikog Inina poreznog duga državi uvjetuje razrješavanjem pitanja otkupa plinskog biznisa od Ine.

Spin priča
Naime, hrvatski su mediji nagađali da bi država za plin u Ininu sustavu trebala platiti čak dvije milijarde kuna, a što je navodno čak više od trenutačnog Inina duga državi. Naši izvori u Ministarstvu pak tvrde kako je nemoguće da je riječ o tako velikoj vrijednosti plina te da bi prije riječ mogla biti o 400-500 milijuna kuna.

To potvrđuju i iz MOL-a: - Navedeni iznos od dvije milijarde kuna za kupovinu plinskih rezervi podzemnoga skladišta Okoli nije niti približno točan. Budući da se o zatvaranju plinskoga poslovanja još pregovara, sada Vam nismo u mogućnosti dati više podataka, ali uvjeravamo Vas da je razumna cijena značajno niža od spomenute.

Stoga su i sva nagađanja o tome da se porezna dugovanja Ine žele prebijati prodajom plinskoga poslovanja automatski potpuno promašena. Nadalje, želimo naglasiti da su Vlada Republike Hrvatske i Ina d.d., one dvije strane koje pregovaraju o pitanju kupoprodaje plinskih rezervi u podzemnom skladištu Okoli - dodali su iz MOL-a.

Iznos od dvije milijarde kuna, doznajemo, navodno je spin priča onih kojima je cilj da puno manji iznos zvuči puno prihvatljivije. U slučaju da Mađari nastave inzistirati na otkupu plina čak i uz manje iznose prije rješavanja pitanja poreznog duga, moguće je i da Ina jednostavno bude blokirana. Isto tako, moguće je da hrvatska državna tvrtka Prirodni plin odluči uopće ne kupovati plin od Ine.

Naime, država joj zbog besparice u tome neće i ne može pomoći te bi se za kupnju plina Prirodni plin morao zadužiti, a ni to danas nije lako. Kad bi bilo točno da država, tj. Prirodni plin sada Ini moraju platiti još dvije milijarde kuna za plin nakon što su već platili 514 milijuna kuna za skladište Okoli, procijenjeno prije na 47 milijuna kuna, cijeli proces privatizacije Ine postao bi krajnje upitan.

Pregovori preko medija
Pokazalo se da se najveći dioničar (MOL) domogao pozicije većinskog vlasnika, gledano po upravljačkim pravima, pod potpuno netransparentnim uvjetima. U MOL-u pak danas nisu željeli iznositi procjene o vrijednosti plina u Okolima jer ne žele, kako su rekli, voditi pregovore o otkupu tog energenta preko novina.

S druge strane, izvori bliski MOL-u upozoravaju da postoji čvrst dogovor Vlade i Ine o izdvajanju plinskog biznisa te da je ta naftna kompanija kredite u bankama dobivala u dobroj vjeri da od 1. srpnja ove godine u svom poslovanju više neće imati plin koji joj donosi samo gubitke. Plin je, naime, u Hrvatskoj socijalna kategorija i Ina ga uvozi po cijeni višoj nego što ga prodaje.

Hoće li na kraju cijele priče doći do poskupljenja?

Ključne riječi

Komentara 4

RO
romictea
18:27 06.10.2009.

A Rumenko sta kaze Rumenko??? Hoce lii on uskoro kao i Glavas samo ne put BIH vec put Hunagarija????

LO
loza
18:34 06.10.2009.

skladišta procjenja na 40 platili 400, evo to vam je mjesec kriznog poreza.

OB
-obrisani-
19:08 06.10.2009.

06.10.2009. u 18:27h JankoPrekobrda je napisao/la: A Rumenko sta kaze Rumenko? ================== 0 Podriguje se zajedno s buncekom poslije dobre janjetine i što imaju Duvnjaka za manipulaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije