Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradnja kreće već ove godine

Ide puni profil Istarskog ipsilona

Istarski ipsilon
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
13.09.2018.
u 07:42

Koncesija će se produljiti do 2034. godine, a dio rizika za naplatu cestarine, koji je do sada u potpunosti snosila država, pada na dioničare

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade u Puli naći će se i izmjena koncesijskog ugovora s Bina-Istrom, koja bi trebala omogućiti izgradnju punog profila autoceste na dionici Pazin – Učka Istarskog ipsilona. Riječ je o ulaganjima vrijednim 165 milijuna eura za koja je Vlada lobirala u Bruxellesu, a zeleno svjetlo za produljenje koncesije Europska komisija dala je u lipnju ove godine.

U Vladi očekuju da će do kraja godine početi izgradnja drugog kolnika s dva vozna traka širine 3,5 metara te zaustavnog traka širine 2,5 metra na sjeveroistočnoj strani ceste, na dionici od čvora Rogovići do Vranje, dugoj 28 kilometara. Predviđena je i izgradnja 11 novih vijadukata, 14 podvožnjaka, izgradnja tri nova i rušenje tri postojeća nadvožnjaka, izgradnja brojnih potpornih zidova i pomoćnih građevina i odmorišta Rebri te poboljšanje trase postojećeg kolnika na tri lokacije. U resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ističu da je riječ o prilično zahtjevnoj dionici, jer je potrebno izgraditi 31 objekt ukupne duljine 2510 metara, a kako zona prolazi kroz geološki osjetljivo područje, predviđena je komplicirana stabilizacija terena, koja će obuhvatiti više od milijun kubnih metara materijala.

Radovi na dionici trebali bi trajati tri godine, a prva dionica Rogovići-Ivoli, duga šest kilometara, u promet će biti puštena dvije godine nakon početka radova. U Vladi ističu da će 95 posto radova kao podizvođači francuskog Bouygues TP izvoditi hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije. Investicija će, kažu. omogućiti zapošljavanje 1000 osoba u vrijeme građenja, a nakon izgradnje u održavanju bi trebalo ostati njih 10. Očekuju i da će investicija imati pozitivan utjecaj na rast BDP-a, i to za 0,5 posto za vrijeme građenja.

Da bi se sve to omogućilo, predviđeno je produljenje koncesijskog ugovora s Bina-Istrom najkasnije do lipnja 2034. godine. Taj je ugovor bio česta meta napada zbog činjenice da je još od 1995., kada je Bina -Istra dobila koncesiju, sav rizik naplate cestarine zbog smanjenog prometa snosila država. Europska komisija ovoga je puta inzistirala na smanjenju rizika koji preuzima država pa će dio rizika za naplatu cestarine ubuduće snositi i dioničari. U Vladi čekuju da će koncesionar do 2034. uplatiti i 986 milijuna kuna koncesijske naknade te da će ugovor imati pozitivan učinak i na državni proračun.

Ključne riječi

Komentara 5

GV
golub Vaso
09:54 13.09.2018.

Hrvatska gradi a netko drugi ubire profit, to je moguće samo u banana državi

VU
vuky91
13:42 13.09.2018.

I ne samo to što je tunelarina sa 10kn skočila na 33kn. Više od 50% prihoda Bina Istre ide iz državnog proračuna. A isplaćuju si dividende. "Prve uplate krenule su 2000. godine i do danas je iz državnog proračuna nepovratno isplaćeno oko 320 milijuna eura. Uplate će se nastaviti sve do 2027. te bi, prema projekcijama, država koncesionaru trebala ukupno uplatiti 1,07 milijardi eura. Primjerice, država je, prema podacima Poslovne Hrvatske, ove godine u razdoblju od travnja do lipnja koncesionaru već uplatila 131 milijuna kuna. I sada dolazimo do apsurdnosti cjelokupnog modela. Naime, u istom razdoblju koncesijsko društvo bi u izgradnju Ipsilona investiralo 600 milijuna eura, što znači da na svaki euro koji je koncesionar država tom istom koncesionaru uplaćuje 1,79 eura kroz financijski doprinos. Doduše, koncesionar je u održavanje prometnice i tunela Učka dodatno kroz protekle godine uložio više od 100 milijuna eura."

BI
Biouskoli91
08:05 13.09.2018.

Sve ovo ce imati i vrlo negativan utjecaj na djep gradjana. Sjetimo se - tunel Ucka koji je izgradjen u Jugi i za koji su i moji roditelji davali doprinos. Prolaz je kostao 10kn. Sad je 33kn....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije