Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati poslovanja

HT-u rasli prihodi, Ini proizvodnja nafte

HT
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
02.05.2015.
u 15:14

Na prvi pogled rezultati su sjajni, no obje su tvrtke imale znatan pad dobiti u odnosu na isto razdoblje lanjske godine

Tvrtke Ina i Hrvatski telekom objavile su solidne financijske podatke u prvom tromjesečju godine, u kojem su ukupno zaradile oko 201 milijun kuna. Ako se uzme u obzir činjenica da su obje tvrtke imale znatan pad dobiti u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 'narodne dionice' i nisu imale sjajan kvartal. Ina je pad neto dobiti bez jednokratnih stavki od 79 posto objasnila padom cijena sirove nafte, a isto obrazloženje dano je i za pad prihoda od 31 posto. Neto dobit od 50 milijuna kuna manja je za čak 191 milijun kuna u odnosu na 2014. I ulaganja su manja nego lani, i to za 16 posto pa je grupa uložila oko 236 milijuna kuna, ali su investicije bile uglavnom usmjerene u Hrvatsku.

– Ina je povećala proizvodnju nafte u Hrvatskoj za čak 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući poboljšanju učinkovitosti bušotina i razvojnim projektima pokrenutima prethodnih godina – ističe Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine.

S druge strane u prva tri mjeseca prihodi Hrvatskog telekoma rasli su 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 1,619 milijardi kuna. Nastavljena je i stabilizacija dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), koja je pala 1,2 posto i iznosi 622 milijuna kuna uz maržu od 38,4 posto. Neto dobit u prvom kvartalu iznosi 151 milijun kuna, što je 24 posto manje nego lani. Prvi kvartal u HT-u obilježio je veliki investicijski ciklus. Planirane investicije za 2015. premašuju 1 milijardu i 300 milijuna kuna, što je rast od 25 posto.

– Početak godine u HT obilježili su stabilni financijski rezultati, nastavak transformacije kompanije i pokretanje investicijskog ciklusa. Investicije smo povećali 34,5 posto i usmjerili ih prije svega na razvoj infrastrukture za brzi internet – ističe predsjednik uprave Davor Tomašković. Jamnica, Dukat i Adris Grupa znatno su povećale zaradu u prvom tromjesečju godine i to od 50 posto, koliko je zabilježila Adris Grupa, do Dukata koji je iz pozicije gubitaša uskočio u ugodnu neto dobit od 15 milijuna kuna. Prihodi Jamnice izuzetno su rasli što je povećalo dobit 2,5 puta.

>> Dioničari HT-a potvrdili dividendu od 7 kuna

Komentara 1

SO
Soljženicin
22:26 03.05.2015.

rasli prihodi, ali sitnozubi to nisu osjetili, a niti neće jer se sce slijeva u strane džepove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije