Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatski inovatori EU sredstvima za sigurniji javni urbani prijevoz

Hrvatski inovatori EU sredstvima za sigurniji javni urbani prijevoz
Foto: Promo
1/3
06.04.2018.
u 12:00

Napredna rješenja zasnovana na ICT-u i algoritmima koji će pomagati vozaču tramvaja, kao što danas u velikoj mjeri pomažu vozačima automobila, u sektoru tramvajskog prometa tek su u začetku.

Broj nesreća u urbanom tramvajskom prometu još uvijek je velik. Nesreće gotovo redovito završavaju velikom materijalnom štetom, a ponekad i smrću sudionika nesreće. Europska unija je postavila ambiciozan cilj da do 2020. prepolovi broj žrtava stradalih u prometu, a da bi se to postiglo potrebno je raditi na više frontova povećanja sigurnosti gradskog prometa, od poboljšanja prometne infrastrukture, novijih vozila, prevencija te uvođenjem naprednih rješenja na sama vozila.

Napredna rješenja zasnovana na ICT-u i algoritmima koji će pomagati vozaču tramvaja, kao što danas u velikoj mjeri pomažu vozačima automobila, u sektoru tramvajskog prometa tek su u začetku. Još uvijek ne postoje komercijalni sustav pomoći vozaču tramvaja iako su u automobilskom sektoru gotovo serijska oprema. Kao odgovor na takvu potrebu, tvrtka Končar je u partnerstvu sa FER-om, a u sklopu projekta SafeTRAM – Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa, okupila 40 stručnjaka koji razvijaju inovativno rješenje kojim će povećati sigurnost vožnje tračničkih vozila s nizom funkcija koje još uvijek ne postoje na tržištu.

Razvoj samog projekta omogućen je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Nakon uspješne prijave na natječaj „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ (IRI), Končar je u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta ugovorio 13,3 milijuna kuna bespovratnih potpora, čija je ukupna vrijednost 18,4 milijuna kuna.

Foto: Promo

IRI je s našeg gledišta jedan je od najkorisnijih natječaja objavljenih dosad u RH jer je potaknuo tvrtke na razvoj novih proizvoda i usluga u koje bez tih poticaja samostalno ne bi ušli. Budžetom je dovoljno velik te će se zaista kroz par godina moći vidjeti rezultati. Dodatno, dosadašnji HR natječaji koji su poticali razvoj proizvoda većinom su bili namijenjeni start-up-ovima i malim tvrtkama. Ovo je prvi natječaj koji je namijenjen i velikim tvrtkama, čije povećanje prihoda može značajno utjecati na povećanje proračuna RH. Nadalje, natječaj potiče suradnju sa akademskom zajednicom i zaštitu intelektualnog vlasništva, što je upravo ono po čemu prosječne hrvatske tvrtke značajno zaostaju za inozemnim tvrtkama. SafeTRAM projekt uspješno je završio prvu, temeljnu fazu istraživanja, te nastavljamo s fazom industrijskog istraživanja. Do sada nismo naišli na neki nepremostivi izazov, te moram pohvaliti HAMAG-BICRO za pomoć pri provedbi ovih projekata. – izjavila je voditeljica safeTRAM projekta dr. sc. Zlatka Tečec Ribarić, KONČAR – Institut za elektrotehniku.

IRI je jedan od najzahtjevnijih natječaja, obzirom na nekoliko faktora, kao što su više faza istraživanja, različitih kategorija financiranja te partnerstva na projektima. Isto tako, činjenica je da su istraživačko-razvojni i inovacijski projekti, složeni u vrednovanju i provedbi, u odnosu na projekte koji nemaju ovaj istraživačko-razvojni i inovativni element. Ono što nas svakako motivira je to da efekti uspješnih inovativnih projekata, snažno utječu na gospodarski rast, konkurentnost, te na inovacijski kapacitet države. Prijave za IRI su premašile sva očekivanja, pristiglo je 155 prijava s traženim iznosom od 2,4 milijarde kuna.“ Izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec.

Foto: Promo

HAMAG-BICRO trenutno u provedbi ima 1726 sklopljena ugovora, s ukupnim ugovorenim iznosom bespovratnih sredstava više od 2,1 milijarde kuna, ukupne vrijednosti projekata više od 5,6 milijardi kuna. Također, prema Indikativnom godišnjem planu Poziva na dostavu projektnih prijedloga

sufinanciranih iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija‟ 2014.-2020. do kraja 2018. godine najavljeno je još 14 novih Poziva, a od toga samo za inovacije kroz 5 Poziva predviđeno je 1,5 milijardi kuna.

Više o Pozivima pratite na našoj web stranici www.hamagbicro.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije