Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoran bohaček

'Hrvatske banke imaju najveću adekvatnost kapitala u Europi'

'16.11.2010., Zagreb - Ekonomski fakultet, Okrugli stol katedre za informatiku, Zoran Bohacek.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
28.09.2012.
u 15:11

Premda udio loših kredita raste, a profitabilnost pada, hrvatske banke imaju dovoljno kapitala da s njim dočekaju izlazak iz krize

Hrvatske banke imaju najveću adekvatnost kapitala u Europi. Premda udio loših kredita raste, a profitabilnost pada, hrvatske banke imaju dovoljno kapitala da s njim dočekaju izlazak iz krize. Dapače.

– Hrvatska ima bankarski sustav s najvećim omjerom kapitalne adekvatnosti u Europi, među zemljama čiji su izvještaji u bazi MMF-a. Upravo zato što je adekvatnost kapitala tako visoka, povrat na kapital je malen – istaknuo je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, na predstavljanju redovite publikacije o poslovanju banaka. Istaknuo je da smo čak i prema kapitalu Tier1, što je najkvalitetniji kapital kojim banka raspolaže, u samom vrhu, odmah iza Estonije. Pa iako 13,4 posto udjela loših kredita s trendom rasta nije ono što bi bankarski sustav poželio, dobit je dovoljno visoka da se iz nje izdvaja udio za rezervacije i ne zadire u kapital.

– Gotovo polovicu dobiti banke izdvajaju za rezervacije loših kredita. Prije krize izdvajale su između 10 i 20 posto. No, još im ostaje polovica dobiti – pojašnjava Bohaček.

>>Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala više koristi nego troškova

Komentara 3

DU
Deleted user
22:25 28.09.2012.

...imaju dovoljno kapitala da dočekaju kraj krize. Super je imati ovakve prognostičare, s pouzdanošću DHMZ-a. Nitko ne zna hoće li kriza i kada završiti, ali posao g. Bohačeka je valjati gluposti s ozbiljnim izrazom lica. Treba to poštovati i s ozbiljnim izrazom lica sumnjati u istinitost svega izgovorenog.

Avatar razocarani
razocarani
23:24 28.09.2012.

koje li ironije "Hrvatske banke" u cijem vlasnistvu he he he !!!!!!!i za cije interese .......

BO
bolesnodrustvo
09:02 30.09.2012.

Isisale su banke u Hrvatskoj iz stanovništva i privrede svojim visokim kamatnim stopama puno (da ne kažem sav) novca što im sad omogućava visoku adekvatnost kapitala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije