Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU usporedba

Hrvatska među rekorderima po stopi PDV-a, evo koji smo na tablici

Usporedba razine PDV-a u EU
Foto: Institut za javne financije
1/3
11.10.2013.
u 12:22

Hrvatska se po općoj stopi PDV-a od 25 posto i predloženoj međustopi od 13 posto nalazi na samom vrhu tablice. Iznad je jedino Mađarska s PDV-om od 27 posto i međustopom od 18 posto

Jedna od mjera za smanjivanje proračunskog deficita, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2014., jest povećanje međustope PDV-a sa 10 na 13 posto. Veći PDV tako bi se trebao obračunati na jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu, opskrbu vodom, ugostiteljske i turističke usluge, određene novine i časopise, ulaznice za koncerte i časopise za kulturu i umjetnost.

Iako tri postotna boda naizgled ne predstavljaju veliku promjenu, stope PDV-a bit će među najvišima u Europi, izvijestio je Institut za javne financije. Također, nova porezna promjena donosi nemir u gospodarstvo i šalje poruku o nestabilnom poreznom okruženju.

Hrvatska se tako po općoj stopi PDV-a od 25 posto i predloženoj međustopi od 13 posto nalazi na samom vrhu tablice. Iznad je jedino Mađarska sa PDV-om od 27 posto i međustopom od 18 posto. 25 posto PDV-a imaju i Šveđani i Danci, ali dok Švedska ima međustopu od 12 posto, Danska je uopće nema. I dok su opća stopa i predložena međustopa PDV-a u Hrvatskoj više od prosjeka (25 naspram 21,5 posto i 12 naspram 10,4 posto), snižena stopa je niža od prosjeka (5 posto naspram 6,7 posto). Detaljniju usporedbu možete pogledati u priloženim tablicama Instituta za javne financije.

>> Vrh HNS-a: Linić može zaboraviti povećanje PDV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije